Світ
18 березня 2017
В Естонію прибули військовослужбовці групи швидкого реагування НАТО
Прибув перший підрозділ об'єднаної оперативної групи військ НАТО.
news-image

В Естонію прибув перший підрозділ об'єднаної оперативної групи військ НАТО, яка створюється в балтійських країнах і Польщі, щоб стримати можливу російську агресію.

Про це пише BBC, передає «Є!».

За повідомленням Сил оборони балтійської держави, літак з військовослужбовцями здійснив посадку на аеродромі Емарі, де їх зустрів міністр оборони Естонії Маргус Цахкна.

Участь військовослужбовців Великобританії, Франції і Данії в батальйоні - чіткий знак єдності альянсу, - заявив він.

Поки в Естонію прибули тільки 120 солдатів і офіцерів британського 5-го стрілецького батальйону, щоб створити штаб командування багатонаціональними силами НАТО в цій країні.

У квітні в Естонію прибуде основна частина британського контингенту, його чисельність таким чином збільшиться приблизно до 800 військовослужбовців.

Коментуючи розміщення, міністр оборони Британії сер Майкл Феллон наголосив, що в якості основної загрози, на стримування якої спрямована операція, розглядається Росія.

Перед загрозою Росії, що стає все більш настирливою, НАТО залишиться вірним своїм зобов'язанням щодо колективної оборони. Британські сили гратимуть в Естонії провідну роль, а також надаватимуть підтримку нашим союзникам з США, які розмістяться в Польщі, - сказав Феллон.

У Польщі, Естонії, Латвії та Литві планується розмістити чотири батальйони, загальною чисельністю понад 4 тисячі військовослужбовців національних армій країн-членів альянсу.

В Естонії крім британських військових будуть присутні представники армії Франції і, з наступного року, Данії. Крім того, 150 британців будуть на ротаційній основі присутні в Польщі, несучи службу спільно з іншими частинами міжнародного контингенту.

Також на цьому тижні в Естонію вирушили моторизовані підрозділи БМП Warrior, танки Challenger 2 і самохідні гаубиці AS90. Техніка прибуде наступного тижня.

План розміщення батальйонів країн НАТО в Балтії був остаточно схвалений міністрами оборони Альянсу в 2016 році, після того як Балтійські країни та Польща після російської анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі запросили союзників про постійне розміщення істотної кількості їх військових на своїй території.