Суспільство
20 березня 2017
Нацбанк випустив пам’ятну монету до 100-річчя Української революції 1917–21 років (фото)
НБУ з 22 березня вводить в обіг пам’ятну монету «До 100-річчя подій Української революції 1917–1921».
news-image

Національний банк України з 22 березня вводить в обіг пам’ятну монету «До 100-річчя подій Української революції 1917–1921». Концепцію монети вирішено в стилі авангардизму.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на ZIK.

Монета номіналом 5 гривень, виготовлена з нейзильберу масою 16.54 г. тираж становитиме 35 тисяч штук.

Монета присвячена подіям, пов’язаним із боротьбою української нації за відновлення та утвердження власної державності, яка відбувалася у формі Української Народної Республіки, Української Держави і Західноукраїнської Народної Республіки.

«Ці складні соціально-політичні події мали величезне значення для відновлення Україною незалежності у 1991 році. Потужний темперамент тих часів, відчуття історичних зрушень та змін справили значний вплив і на мистецтво, яке відображало збентеження, неспокій, невлаштованість у суспільстві», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що концепцію монети вирішено в стилі авангардизму.

 

На реверсі монети зображено стилізовану композицію – динамічного кольорового прапороносця із синьо-жовтим стягом (використано тамподрук) на тлі зображення колон маніфестантів із прапорами і транспарантами, що символізують той драматичний історичний період в Україні із масовими мітингами, гаслами та закликами до незалежності, волі тощо; написи: УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ (угорі), 1917/1921 (унизу).

На аверсі монети розміщено: угорі написи: УКРАЇНА, номінал 5 ГРИВЕНЬ, малий Державний Герб України, рік карбування монети 2017; на дзеркальному тлі зображено cтилізовану композицію: український прапор із тризубом у центрі, під яким розміщено композицію, що символізує зруйновану, розбиту Російську імперію; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).

Як відомо, Національний банк України з 15 березня ввів в обіг пам’ятну монету «Тур» номіналом 5 гривень у серії «Фауна в пам’ятках культури України». 

Читайте також:Російські банки в Україні ведуть переговори про продаж