Економіка та бізнес
21 березня 2017
Як блокада вплине на курс гривні: У Гонтаревої дали відповідь
Нацбанк нівелює вплив блокади на платіжний баланс за рахунок зменшення обсягів купівлі валюти для поповнення резервів.
news-image

Заступник голови НБУ Олег Чурій і директор департаменту монетарної політики Сергій Ніколайчук вважають, що помітного впливу на курс гривні блокада не здійснить.

Про це вони заявили в інтерв'ю ЕП, інформує «Є!».

"Ми вважаємо, що блокада не чинитиме особливого впливу на обмінний курс. За інших рівних вона могла б розширити дефіцит поточного рахунку платіжного балансу на 1,8 млрд. доларів "- сказав Ніколайчук.

На їхню думку, "негативний ефект через блокаду багато в чому нівелюється більш високими цінами на зовнішніх ринках у порівнянні з тими, які ми закладали в січні, на наші основні експортні товари - руду, метали".

"Сприятлива цінова кон'юнктура компенсує близько 1 млрд доларів втрат від блокади для платіжного балансу" - вважають в НБУ.

Також, Чурій і Ніколайчук заявили, що Нацбанк нівелює вплив блокади на платіжний баланс за рахунок зменшення обсягів купівлі валюти для поповнення резервів.

Також, директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу поділився очікуваннями НБУ щодо рівня інфляції в 2017 році.

"Поки наш прогноз 9,1% на кінець поточного року залишається актуальним", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що при песимістичному макроекономічному сценарії Кабінету міністрів гривня на кінець року може втратити 5,6 гривень по відношенню до долара.