Суспільство
22 березня 2017
Шахрайство на телефонних дзвінках: одразу кидайте трубку
Не відповідайте на телефонні дзвінки з незнайомих номерів.
news-image

Звертаємо вашу увагу на порівняно новий вид шахрайства і закликаємо уважно прочитати цю статтю.

Інформує «Є!», з посиланням на bdzhola.com.

Суть шахрайства 

Якщо ваш телефон дзвонить і хтось питає: «Ви мене чуєте?» - Повісьте слухавку. Шахрай намагається записати відповідь «так» вашим голосом, тим самим отримавши можливість використовувати звуковий запис для здійснення покупок або інших подібних операцій.

У деяких випадках «так» - це словесний контракт, як натискання «Я згоден» або «Я приймаю умови» при онлайн-покупках. Це називається голосовим підписом і законно використовується багатьма компаніями для підтвердження вами змін або оплати послуг.

Поради, як цього уникнути: 

  • Не відповідайте на телефонні дзвінки з незнайомих номерів. Якщо ви приймаєте виклик, ви підтверджуєте, що номер робочий. Згодом він може бути проданий в базі іншим шахраям.
  • Якщо ви все ж відповідаєте  на дзвінок з незнайомого номеру, скептично ставтеся до незнайомців, що задають питання, які припускають відповідь «так». Це можуть бути питання «Ви мене чуєте?», «Вам зручно розмовляти?», «Ви домовласник?» і т. п. Розумна відповідь на будь-який з цих питань: «Хто ви, і чому ви хочете це знати?»
  • Налаштуйте автоматичну відправку незнайомих номерів на голосову пошту. Шахраї не залишають повідомлень.
  • Бережіть від незнайомих людей особисту інформацію, навіть якщо вони стверджують, що є співробітниками відомої вам компанії.
Читайте також: Махінації із субсидією: на Тернопільщині судитимуть жінку