Політика
22 березня 2017
Вілкула знову попросили з трибуни парламенту розмовляти державною мовою. Він побачив у цьому націоналістичну диктатуру
Нардеп порадив всім почитати Європейську хартію регіональних мов.
news-image

Сьогодні під час пленарного засідання Верховної Ради нардеп від "Опоблоку" Олександр Вілкул знову виступав російською мовою, попри те, що його неодноразово просили виступати державною мовою. Після виступу, у кулуарах парламенту він пояснив свою позицію в ексклюзивному коментарі журналісту "Єдність".

Україні не потрібно будування націоналістичної диктатури. Людям України потрібно право на життя, тобто мир, право розмовляти рідною мовою, право на роботу та зарплату, потрібно відродження економіки, - сказав нардеп.

На питання журналіста, де він побачив ознаки націоналістичної диктатури, пан Вілкул відповів:

Націоналістична диктатура - це все, що ущемляє людей за культурними та мовними ознаками всупереч тим зобов'язанням які взяла на себе Україна, коли підписувала Асоціацію з Євросоюзом.

Також він порадив всім почитати Європейську хартію регіональних мов.

Ми європейці чи ні? Якщо ми європейці - то я повідомляю, що в Європейській хартії записано право говорити рідною мовою, якщо нею говорить понад 10 відсотків населення території. Почитайте Європейську хартію. Якщо ви хочете одночасно хочете бути і європейцями, і будувати націоналістичну диктатуру, то скажіть відверто, що ви не поділяєте ті принципи, які підписували, - наголосив нардеп.

На питання журналіста, чи буде він продовжувати виступати з трибуни Верховної Ради російською мовою, Олександр Вілкул заявив:

Я однаково добре говорю російською та українською. Питання не в цьому. Питання в тому, що не треба будувати націоналістичну диктатуру у тому числі за культурними та мовними принципами.
Читайте також: Я дружину не вбив і не закопав за те, що вона говорить російською - Ляшко
Читайте також: Російські окупанти вбивають наших солдат, а російські банки - нашу економіку - нардеп