Політика
23 березня 2017
Об'єднані націоналісти складуть конкуренцію монополії діючої влади, - експерти
Україні потрібні зараз політичні сили, які б працювали з виборцями і об'єднували країну.
news-image

16 березеня лідери ВО «Свобода», «Національний корпус» (колишній «Ази». - ред.) і «Правий сектор» підписав документ про об'єднання під назвою «Національний маніфест». Такі дії, на думку політологів, можуть сильно вплинути на політичну картину України, а також мати ряд позитивних для виборців наслідків, інформує «Є!».

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, об'єднання трьох праворадикальних сил виводить національно-патріотичний порядок на загальнонаціональний рівень. У той же час Україні потрібні зараз політичні сили, які б працювали з виборцями і об'єднували країну. 

«Буде притирання і згладжування між локальними націоналізмами Захід, Центр, Схід. Ідеологічно націоналізм буде прагнути до сучасної версії правих в Європі. Ще один наслідок буде пов'язаний з тим, що націонал-патріоти будуть змушені йти від радикальної вуличної риторики і переходити до помірної електоральної », - написав Вадим Карасьов на своїй сторінці в Facebook, додавши:« Права загальнонаціональна сила додасть конкуренції в партійне поле. У нової об'єднаної партії є шанс пройти в Раду і через парламент впливати на державну політику. Україні зараз потрібні різні політичні партії по ідеях і програмамах, загальнонаціональні, що працюють з виборцями в усіх регіонах, партії, які б не розколювали, а об'єднували і пов'язували країну ».

Інший політичний експерт Владислав Дзівідзінский також зазначає, що об'єднання праворадикальних партій може мати позитивні наслідки для українського політикуму, оскільки дозволить знизити градус напруженості в суспільстві, давши можливість бути почутими прихильникам правих ідей. 

«Однозначно можна сказати, що в Україні існує відсоток людей, які підтримують національну ідеологію. Їх інтереси останні кілька років не представлені в органах влади. Роздробленість націоналістичних політичних сил створювала конкуренцію на правому електоральному полі і була причиною ослаблення впливу на політичні процеси. І не дозволила їм подолати виборчий бар'єр. З точки зору політичної доцільності об'єднання правих сил - позитивний процес. Націоналісти об'єднують не просто свої політичні проекти, а й своїх виборців і їх кооперація дозволить збалансувати політичну систему і створити конкуренцію для монополії діючої влади. На сьогоднішній день у Верховній Раді, за винятком декількох депутатів не представлена ​​права ідеологія. Відповідно, висока ймовірність попадання об'єднаної правої політичної сили в парламенті також допоможе зняти «градус» праворадікалізірованого настрою в суспільстві. Тому що представництво цих сил дозволить лобіювати інтереси їх виборців у вищому законодавчому органі ».

У свою чергу, соціолог Ірина Бекешкіна зазначила що об'єднання правих політсил виглядає цілком логічно, тому що разом у ним досить високі шанси подолати прохідний бар'єр на парламентських виборах. 

«Таке об'єднання з точки зору електоральних перспектив - правильне. Згадаймо останні парламентські вибори: не пройшов ні «Правий сектор», ні «Свобода», так як ці голоси розділилися. Якби вони йшли разом, то могли б виявитися у Верховній Раді. Крім того, вони близькі за своїми ідейними поглядами. Тому нинішнє об'єднання з такої точки зору правильне. Було б добре, щоб політичні сили, які близькі за своїми політичними поглядами, об'єднувалися », - зазначила Бекешкіна, додавши, що на сьогоднішній день в українському суспільстві сформувався запит на націоналістичні партії:« Принаймні, цього буде достатньо, для того щоб їм подолати п'ятивідсотковий бар'єр. Інша справа, наскільки цим партіям вдасться мобілізувати своїх виборців, тому що це все-таки незначний сегмент суспільства. Цей проект розрахований на людей, які поділяють їхні політичні погляди, на людей, які навіть не націоналісти, а з досить радикальними поглядами. Але важко зараз сказати, скільки можуть отримати ці партії від такого сегмента виборців ».

Нагадаю, в маніфесті, підписаному лідерами ВО «Свобода», «Національний корпус» і «Правий сектор» вказано, що Україна повинна спрямувати зусилля на створення Балто-Чорноморського союзу, повернути ядерний статус, розірвати дипломатичні відносини з Росією і дозволити громадянам володіти вогнепальною зброєю. Крім того, партії мають намір культивувати в Україні традиційні цінності, посилити кримінальну відповідальність за корупцію, вести ефективну боротьбу з нелегальною міграцією, створити єдину помісну церкву з центром у Києві.

Читайте також: Рабінович наполягає на поверненні Україні статусу ядерної країни
Читайте також: Схоже, у Тимошенко також є іноземні паспорти - Ляшко