Події
28 березня 2017
Протести в Москві: затриманий американський журналіст шокований свавіллям поліції РФ
Путінський режим намагається залякати всіх, а не тільки тих, хто бореться проти нього.
news-image

Путінський режим намагається залякати всіх, а не тільки тих, хто бореться проти нього.

Про це пише «Є!» з посиланням на Главком.

«Я підняв вище телефон, щоб зробити знімок в той час, як ОМОН почав раптово затримувати протестувальників, але фотографію я зняти не встиг, тому що мене схопили товсті руки. Поліцейський в чорному шоломі і куленепробивному жилеті потягнув мене в бік автозаку», - пише журналіст Алек Лун в британській газеті The Guardian, розповідаючи про своє затримання під час антикорупційної акції протесту в Москві в неділю.
«Я - іноземний журналіст», - казав Лун омонівцю. «Розведи ноги ширше», - була єдиний відповідь, в той час як поліцейський штовхнув журналіста на фургон і почав його обшукувати.

 Як розповідає Лун, його протримали п'ять з половиною годин, а потім відпустили, «але не всім так пощастило».

«Звинувачення проти мене зняли, коли втрутилося МЗС, але сотням інших людей доведеться оскаржувати звинувачення на свою адресу в російській судовій системі, що часто носить кафкіанський характер: або ж виплати штраф або виконуй обов'язкові роботи», - розповідає автор.

Лун повідомляє, що перебуваючи в автозаку, він показав поліцейським акредитацію МЗС і пояснив, що виконував на акції свою роботу.

«Коли я почав знімати їх на відео, вони вилучили мій телефон», - пише журналіст.

Разом з ще 17 затриманими Лун був доставлений в поліцейську дільницю на околиці Москви, де йому повернули телефон.

«Поліцейські, які сиділи за довгим столом під портретом Путіна, перешіптувалися, поки вони мучилися над заповненням заяв із звинуваченнями проти нас», - йдеться в статті.
«Може, тебе звинувачують у вбивстві Кеннеді», - заявив з сарказмом черговий лейтенант Луну в відповідь на питання про те, на яких підставах затриманий американський журналіст.
«Деякі поліцейські, - розповідає Лун, - почали робити неправдоподібні заяви з приводу свідчень проти нас; один з них сказав, що я вигукував протестні гасла, що було неправдою. Як і більшість присутніх, врешті-решт мене звинуватили в «проведенні несанкціонованої демонстрації» - адміністративне правопорушення, що передбачає штраф або громадські роботи - і відпустили».

 На думку журналіста, «недільні масові арешти дали зрозуміти, що після патріотичної ейфорії в зв'язку з Кримом російський уряд знову стурбований антикорупційним рухом,що посилився напередодні президентських виборів. Багато заарештованих разом зі мною були підлітками старшого віку або двадцятилітніми».

Як пише Лун, інженер на ім’я Альберт Комісарів розповів йому, що він просто проходив повз, коли його затримали в неділю. Наступного разу Комісарів збирається прийти на марш.

«Сьогодні було надмірне, необгрунтоване насильство, - зазначив інженер в бесіді з автором. - Режим намагається залякати всіх, а не тільки тих, хто бореться проти нього».

Нагадаємо, у неділю, 26 березня, в центрі Москви в другій половині дня проходила несанкціонована зі столичною владою масова акція протесту проти корупції.

В ході її проведення був затриманий опозиційний політик Олексій Навальний. Його триматимуть за гратами до розгляду справи у суді. Згодом соратника Навального госпіталізували в Москві після затримання на акції протесту.

Він повідомив про побиття з боку поліцейського. Поліція прийшла в офіс організації, заявивши, що планує провести обшук «через повідомлення про загрозу вибуху».

На той час співробітники фонду вели онлайн-трансляцію антикорупційної акції. Поліція затримала всіх співробітників ФБК, які перебували в московському офісі. Їх відвезли до райвідділків, де вони провели всю ніч. Суди у справах затриманих мають відбутися сьогодні вранці.

Їм інкримінують «непокору співробітнику поліції». Після затримання співробітників в офісі ФБК продовжився обшук. Загалом, затримання в Росії стали наймасовішими в пострадянській історії країни. Лише в Москві, за попередніми даними, затримали понад тисячу людей.

За побиття поліцейського в російській столиці активістам «світить» довічне ув'язнення.

 

Читайте також:В Америці невдоволені масовими арештами протестантів у Росії