Україна
29 березня 2017
Цього дня народився останній гетьман Лівобережної України Кирило Розумовський
Після приходу до влади Катерини ІІ гетьманство було ліквідовано у 1764 році.
news-image

29 березня 1728 року у селі Лемеші (нині Чернігівщина) в родині козака Григорія Розума та Наталії Розумихи народився Кирило Розумовський, останній гетьман Лівобережної України, граф, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

У 18 років став президентом Російської Академії наук, яку очолював упродовж п’ятдесяти років.

Перші чотири її президенти були німцями. Після того як російською імператрицею стала Єлизавета І, вона спрямувала свою політику проти засилля німців. Упродовж п’яти років посада президента залишалася вакантною. Бо Єлизавета не бачила достойної кандидатури серед свого оточення. На той час Кирило Розумовський повернувся до Петербурга з-за кордону, отримавши європейську освіту. Та найголовніше – став довіреною особою імператриці.

Старший брат Кирила Олексій Розумовський завдяки чудовому голосу опинився у придворній капелі, став фаворитом доньки Петра І цесарівни Єлизавети. Після сходження Єлизавети І на престол Олексій Розумовськй отримав звання й маєтності та мав неабиякий вплив при дворі. Він забрав до Петербурга  Кирила Розумовського. Різнця у віці між братами була 19 років, тож Олексій опікувався молодшим братом як батько. Відправив Кирила на навчання до найкращих закладів Німеччини, Франції та Італії.

Після повернення з Європи Кирило Розумовський поринув у веселе та безтурботне життя вельможі єлизаветинського двору.

Маючи гарну зовнішність і гострий розум, зумів досягти у вищому світі загальної шани і любові. Особливою популярністю й успіхом Кирило Григорович користувався у придворних красунь, – писала у мемуарах Катерина ІІ.

1746-го він одружився з родичкою імператриці Катериною Наришкіною, яка мала величезний посаг у вигляді кількох десятків тисяч кріпаків, села та нерухомість у Петербурзі й Москві.

1747-го імператриця відновила гетьманство в Україні. Цьому сприяли міжнародні обставини та прохання козацької старшини. 1750-го на козацькій раді у Глухові Кирила Розумовського обрали гетьманом Лівобережної України. Кандидатуру гетьмана визначала імператриця, а на Глухівській раді відбулося втілення сценарію «обрання».

Кирило Розумовський не поспішав залишати блиск столичного життя. Лише за наказом імператриці у липні 1751-го новообраний гетьман з величезною свитою прибув до Глухова, де йому влаштували помпезну зустріч.

Своєю резиденцією гетьман обрав Батурин, де спорудив палац, який був мініатюрною копією двору Петербурзького. Кімнати прикрашали картини, оксамит, золотий посуд, дорогі меблі. Потреби гетьмана тут обслуговувало 260 людей. У гетьманських палацах у Глухові та Батурині працювали капеляни, по декілька десятків музикантів,  сотники, стрільці та пташники. Для охорони гетьмана існував спеціальний кінний загін, який вдягався в зелені гусарські мундири.

Палац Кирила Розумовського у Батурині

Кирило Розумовський докладав зусиль до розбудови автономії Гетьманщини. Без погодження з Петербургом він призначав полковників, сприяв забороні поширювати на українців «холопство», хоч роздавав у володіння козацькій старшині сотенні містечка з вільним населенням, здійснював адміністративну та судову реформи. Прагнув налагоджувати міжнародні зв’язки.

Після приходу до влади Катерини ІІ гетьманство було ліквідовано у 1764 році. Розумовськй вирушив у подорож за кордон. Протягом 11 років нова імператриця не дозволяла йому повернутися в Україну. 1794-го він остаточно переїхав до Батурина. Займався меценатством.

Помер у січні 1803-го в Батурині, де його й поховали в трапезній церкві Воскресіння Христового, яку він відбудував на руїнах мазепинської церкви.

Читайте також: Ми всі вважали його за «некоронованого короля України»: цього дня Грушевський вперше головує на засіданні Центральної Ради
Читайте також: Віталій Кличко зателефонував журналісту, побачивши його допис у Фейсбуці