Економіка та бізнес
30 березня 2017
Українців будуть карати за несвоєчасне заповнення декларацій, незважаючи на несправність сайту
НАЗК сьогодні на засіданні мало би визнати поважною причиною несвоєчасного подання декларацій - неналежне функціонування Реєстру декларацій внаслідок неналежного забезпечення адміністратором Реєстру ДП "УСС" його роботи
news-image

Відповідальність за несвоєчасне подання електронних декларацій нестимуть українці. Навіть попри те, що не працював сайт, через який слід було відзвітувати про свої статки й доходи. На засіданні Національного агентства з питань запобігання корупції не спромоглися ухвалити рішення, яке б винним у ситуації вважало державне підприємство "Українські спеціальні системи", що відповідає за технічну роботу сайту, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Дякуючи членам НАЗК, які сьогодні зірвали засідання, ситуація залишається "вибухонебезпечною". І стає зрозуміло, хто приніс вибухівку", - написала у Facebook голова НАЗК Наталія Корчак.

Вона попередила декларантів про відповідальність та адміністративні санкції в разі несвоєчасного подання декларації.

"НАЗК сьогодні на засіданні мало би визнати поважною причиною несвоєчасного подання декларацій - неналежне функціонування Реєстру декларацій внаслідок неналежного забезпечення адміністратором Реєстру ДП "УСС" його роботи. Відповідне рішення – необхідний крок у частині здійснення контролю щодо своєчасності подання декларацій та складанні протоколу про адміністративне правопорушення. Ці обставини – збої в роботі Реєстру – мають бути взяті до уваги, а кожен випадок несвоєчасного подання - розглядатися окремо, враховуючи конкретну ситуацію", - зазначила Корчак.

Чинне законодавство також вимагає від держслужбовців та прирівняних до них осіб подавати е-декларації в день звільнення з роботи.

"Факт неналежної роботи Реєстру електронних декларацій мав би враховуватися при рішенні питання щодо застосування адміністративних санкцій в індивідуальному порядку. Наприклад, якщо у день звільнення, коли суб'єкт декларування мав подати декларацію, а Реєстр не працював, це вважатиметься поважною причиною для не складання Національним агентством протоколу. Так само, якщо неналежна робота Реєстру вплинула на скорочення семиденного строку при поданні виправленої декларації", - уточнила Корчак.
Читайте також: Володимир Бондаренко: «Незаконні та небезпечні об’єкти на території міста функціонувати не будуть!»
Читайте також: Єдиний правильний для Кличка варіант - не допустити зупинки метро, - Сазонов