Економіка та бізнес
31 березня 2017
МВФ тримає Україну на «короткому ланцюгу», – економіст про відтермінування виділення кредиту
Блокада територій ОРДЛО спонукала Фонд врахувати ризики.
news-image

Український економіст Олександр Охрименко переконаний, що Міжнародний валютний фонд традиційно затягує виділення коштів, аби мати більше важелів впливу на український уряд.

Таку думку він висловив у коментарі сайту "24", передає «Є!». За його словами, у МВФ вважають, що такий чином вони тримають український уряд "на короткому ланцюжку" і більше можуть впливати на його політику.

У той же час експерт відзначив, що перед виділенням коштів МВФ спирається на економічні прогнози стану економіки. Тому блокада територій ОРДЛО спонукала Фонд врахувати ці ризики та переглянути попередні показники, що також стало фактором затримки позики. Крім того, експерт запевнив, що відтермінування позики пов'язане зі змінами в американській політиці, зокрема з обранням Дональда Трампа наступним президентом США.

За оцінкою Охрименка, виділення чергового траншу Україні буде обговорюватися на умовах старого меморандуму, підписаного між сторонами. У ньому, зокрема, згадується створення ринку землі, пенсійна реформа та боротьба з корупцією. Утім, експерт не виключає, що до цих пунктів можуть додатися й інші.

Охрименко також заспокоїв українців, нагадуючи, що виділення чи відсутність грошей МВФ не впливає на фінансову стабільність гривні. Економіст переконаний: позика МВФ здебільшого використовується владою задля демонстрації лояльності міжнародних партнерів до українського уряду.

Той 1 мільярд, який ми можемо отримати від МВФ, нам доведеться найближчим часом віддати назад, як погашення боргів. Однак, політичний ефект і демонстрація підтримки з боку наших західних партнерів є дуже цінними для влади. А не отримання траншу є справжнім ударом по іміджу влади, – заявив Охрименко.

Нагадаємо, Рада директорів Міжнародного валютного фонду 3 квітня планує розглянути виділення Україні чергового траншу, хоча першопочатково це питання планували розглянути ще 20 березня.