Політика
31 березня 2017
Порошенко озвучив основні цілі і пріорітети освітньої реформи в Україні
Президент підкреслив, що саме в школах люди формуються як особистості і патріоти.
news-image

В Україні на сьогоднішній день питання освіти є питанням надзвичайної відповідальності та важливості.

Інформує «Є!», з посиланням на obozrevatel.com.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ в п'ятницю, 31 березня.

"Питання освіти є топ-пріоритетом для нашої держави. Якщо визначати по приоритизации реформ в Україні, то безумовно реформа освіти - один із перших пріоритетів", - сказав Порошенко.

Президент підкреслив, що саме в школах люди формуються як особистості і патріоти.

"Україна має розгалужену мережу загальноосвітніх навчальних закладів, успадковану ще від радянських часів. Розгалужена мережа - це плюс. Але точно є і мінуси. Ця розгалужена мережа не відповідає вимогам сучасності", - уточнив Порошенко.

За його словами, в сучасній освіті базові знання, з урахуванням розвитку світу, мають властивість оновлюватися. Раніше це відбувалося кожні 50 років, потім - кожні 40 років, потім - кожні 30. На сьогоднішній день необхідно оновлення за основними видами науки кожні 5-10 років. Старими підручниками, зазначив президент, Україна вже обійтися не зможе.

"Тому відчувається великий суспільний запит на реформування насамперед середньої освіти. Нам необхідно забезпечити рівний доступ до якісної освіти всім дітям незалежно від їх місця проживання, соціального статусу або можливостей", - сказав глава держави.

Він додав, що школа повинна навчити дітей думати, мислити і самостійно приймати рішення.

Крім того, Порошенко підняв питання інклюзивної освіти. Він підкреслив, що навчальні заклади мають враховувати індивідуальні особливості кожної дитини.

"Наскільки зараз наша школа готова відповідати цим особливим потребам дітей? Моє враження, що ми ще дуже далекі від цього. І це повинно бути одним з основних пріоритетів освіти", - сказав він.

Порошенко підкреслив, що рішення з інклюзивної освіти необхідно приймати вже зараз.

Також президент заявив, що система радянських інтернатів - найбільш витратна.

"Можливо потрібно відмовитися від практики колективного виховання дітей в установах і перейти до випробуваних не тільки в світі, але і у нас в Україні, практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї: опікунські сім'ї, сімейний патронат, прийомні семи", - підкреслив Порошенко.
Читайте також: В Україні будуть викоріняти репетиторство вчителів, - Гриневич
Читайте також: В уряді назвали умови для підвищення пенсій з 1 жовтня