Світ
3 квітня 2017
Молдова відмовилася від придністровської електроенергії на користь української
Тендер на постачання електроенергії в Молдову виграла компанія Ахметова DTEK Holding.
news-image

Підконтрольна російському "Інтер РАО" Молдовська ГРЕС, яка розташована в Придністров'ї, втратила ключовий контракт на поставки електроенергії до Молдови.

Про це інформує «Є!» з посиланням на УНІАН.

На тендері на постачання електроенергії кращою визнали пропозицію української DTEK Holding.

"Електроенергію купуватимуть в української DTEK Trading за 50,2 доларів за 1 МВт ч. Тоді як МолдГРЭС пропонувала її за 54,4 доларів за 1 МВт ч. До 31 березня ГРЕС постачала енергію Кишиневу за 44,9 доларів за 1 МВт год", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що тендер міг закінчитися раніше, але затягнувся, зокрема, через те, що Кишинів і Тирасполь хотіли змінити схему з участю посередника - компанії "Енергокапітал", близькою до колишнього керівництва ПМР.

Посередник отримував газ у придністровського "Тираспольтрансгаза", передавав його в якості давальницької сировини МолдГРЭС, а потім продавав електроенергію в Молдову. Співрозмовники видання в російських держструктурах кажуть, що в наявності посередника був зацікавлений і молдовський бізнесмен, лідер правлячої Демпартії Володимир Плахотнюк.

Крім того, в Кишеневі зацікавлені бізнесмени і політики обговорювали з владою Придністров'я можливі умови перемоги ГРЕС - ціну в 49 доларів за 1МВт год і збереження посередника у вигляді "Энергокапитала".

При цьому на скасування схеми наполягали як у Москві, так і новообрані президенти Молдови Ігор Додон і "ПМР" Вадим Красносельський. Одне з видання стверджує, що незадовго до тендеру молдовський "Енергоком" уклав контракт з DTEK на весь річний обсяг імпорту (близько 3 мільярдів кВт год). 

"Наразі незрозуміло, чи зможе DTEK покрити попит Молдови повністю. В українському енергобалансі на експорт закладено 90 мільйонів кВт / год щомісяця, Молдови потрібно 270 мільйонів кВт год, тобто експорт по балансу покриває лише 30% попиту", - зазначають автори статті.