Суспільство
4 квітня 2017
Хірурги зі Львова змогли сформувати стать дитини після її народження
Після консультацій у найбільш відомих українських лікарів було прийнято рішення формувати дитину за жіночим типом.
news-image

Лікарі з України допомогли дитині з хромосомним захворюванням. Сім'я зі Львова чекала народження третьої дитини. На УЗД батькам повідомили, що у них буде хлопчик, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Однак після огляду новонародженого неонатологом, з'ясувалося, що крім чоловічих статевих органів, у дитини були ще й жіночі. Батьки назвали дитину Віктором і ростили його як хлопчика.

Сім'я весь час відвідувала лікарів у спробах знайти вихід зі сформованої ситуації. Безліч проведених обстежень не давали точних пояснень, як діяти далі. У дитини було виявлено поширене хромосомне захворювання, викликане наявністю додаткової "жіночої" хромосоми, яке гальмує розвиток хлопчика, додаючи йому ознак жіночності.

Ця хвороба проявляється не при народженні, а під час статевого дозрівання або ще пізніше - у зв'язку з безпліддям. У Віктора були виявлені три статеві хромосоми: дві жіночі, одна - чоловіча.

Після консультацій у найбільш відомих українських лікарів було прийнято рішення формувати дитину за жіночим типом.

"В цій ситуації ми керувалися не тим, як легше зробити операцію, а як буде краще для дитини. Один хибний крок міг перекреслити все життя. Щоб уникнути помилки, ми направили маленького пацієнта ще на обстеження до Києва, хотіли почути думку головного генетика України та інших суміжних фахівців. Звідти прийшла порада - формувати дитину за жіночим типом", - розповів лікар хірургічного відділення львівської лікарні "Охматдит" Андрій Поцюрко.

Після ретельної підготовки хірургам вдалося повністю виправити наслідки захворювання. 

"Дівчинка зараз буде рости і розвиватися, як і її ровесники. А ось в період статевого дозрівання потрібна буде допомога кваліфікованого дитячого гінеколога і ендокринолога. Якщо її правильно вести, то в майбутньому ця дівчинка, цілком ймовірно зможе виносити і народити дитину", - розповіла головний дитячий хірург Львівської Олександра Бурда.