Суспільство
5 квітня 2017
Держава покриватиме витрати на ліки певних категорій
Аптеки беруть участь у програмі добровільно.
news-image

Ціни на ліки від діабету, астми і серцево-судинних хвороб знизились, деякі навіть наполовину. Так сталося, бо запрацювала урядова програма "Доступні ліки", інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Аптеки беруть участь у програмі добровільно. В Києві це комунальна мережа, там обіцяють повністю забезпечити виписані рецепти з 6 квітня. "Люди будуть задоволені", - переконує директор Руслан Світлий.
Дізнатись, що видаватимуть безкоштовно, а що з невеликою доплатою, можна на сайті міністерства охорони здоров'я – там уже є детальний список усіх препаратів з цінами, назвою виробника і сумою, яку компенсуватиме держава. Реалізації ідеї вже радіють прем'єр Володимир Гройсман і глава МОЗ Уляна Супрун. "З самого початку багато людей сумнівались що програма буде успішною. Казали ,що це будуть виробники індійські, найдешевші та уцінка. Ми спілкувалися з виробниками-імпортерами, ми довели їм, що ті ціни, які ми вимагаємо, є такі самі, що вони отримають за програмою реімбурсації в сусідніх країнах, що вони будуть такі самі, як і в інших країнах. Коли виробники бачили, що ми серйозно ставимося, вони долучились. Як бачимо, це 15 європейських, ізраїльські виробники і один індійський", - пояснила міністр охорони здоров'я.

Тепер навіть найдорожчий препарат від астми, який коштує 500 гривень, оплачує держава. Упізнати аптеку, яка видає безкоштовні ліки, можна буде за спеціальною наліпкою. Щоби люди довго не шукали аптеки, які приєдналися до програми "Доступні ліки", місцева влада має вивішувати списки на власних сайтах в інтернеті. 

Читайте також: Українці щороку витрачають понад 3 млрд грн на ліки, без яких можна було б обійтися