Суспільство
6 квітня 2017
День меланоми у парламенті. Серед обстежених виявлені особи з потенційним ризиком розвитку захворювання
Ольга Богомолець закликала українців пам'ятати про АКОРД.
news-image

Сьогодні у Верховній Раді відбувся День меланоми. Парламентарі та працівники Верховної Ради могли пройти обстеження у фахівців, що займаються діагностикою небезпечних родимок, передає кореспондент «Є!»
День меланоми в парламенті проведений з нагоди всеукраїнського Дня меланоми, який пройде 13 квітня. Цього дня всі громадяни, які мають родимки, що перероджуються, зможуть отримати безкоштовні консультації у спеціалізованих лікарняних закладах (як у державних, так і приватних, що приєдналися до проведення заходу).
Мета Дня меланоми -  виявлення захворювання на ранніх стадіях, зменьшення смертності та збільшення тривалості життя.
День меланоми проходить в Україні вже дев'ять років, за цей час оглянуті сотні тисяч пацієнтів.

"Сьогодні під час Дня меланоми у парламенті до 12-оі години дня було оглянуто 90 людей, у двох виявлено потенційний ризик розвитку меланоми, ще у двох - потенційний ризик розвиток раку шкіри. Але добре, що ці захворювання діагностуються своєчасно. Рання діагностика дозволяє людині продовжити нормальне життя після видалення або проведення своєчасного втручання", - повідомила під час брифінгу народний депутат Ольга Богомолець.


За даними національного Інституту раку, на сьогодні в Україні 60 відсотків виявлених захворювань знаходяться на занедбаних стадіях.  Проте якщо меланома виявлена на першій стадії, то виживання хворих - майже 98 відсотків.
Як повідомила Ольга Богомолець, за попередні п'ять років проведення Дня меланоми довелося зменшити смертність від захворювання на 15%. Такої тенденції немає в жодній європейській країні.

"Хочу нагадати, що при профілактиці меланоми необхідно пам'ятати про Акорд. Це - слово-абревіатура, в якому кожна літера має своє значення. А - асиметрія. Якщо родимка стала асиметричною - це перша ознака небезпеки. К- край. Край родимки має бути рівним, якщо він не такий - це друга ознака небезпеки. О - окрас. Якщо родимка рівномірно зафарбована - вона безпечна, якщо в ній з'являються краплиночки синього, червоного, білого кольорів - це третя ознака небезпеки. Р - розмір. Якщо родимка збільшується, починає рости - це також сигнал тривоги. Д - динаміка появлення тріщинок, кровоточивість. Чим більше таких факторів є, тим скоріше необхідно звернутися до лікаря.

Тільки своєчасне видалення гарантує людині здорове майбутнє. Меланома та рак шкіри виліковні у тому випадку, якщо вони своєчасно діагностовані", - зауважила Ольга Богомолець.

Як стало відомо кореспонденту «Єдність», протягом Дня меланоми у парламенті ( з 10:00 до 15:00) було обстежено 153 людини. Попередньо виявлено два випадки меланоми та два випадки раку шкіри. Крім того, було виявлено багато випадків прикордонних новоутворень, які рекомендовані до діагностичної біопсії.

Нагадуємо, безкоштовні огляди українців відбудуться 13 квітня. Інформація та адреси лікарняних закладів, в яких можна пройти обстеження на меланому є на сайті http://rodinki.com.ua

Читайте також: У дитинстві на схилах Олександрівської лікарні я викопувала залишки кісток, за що була бита не один раз – Ольга Богомолець