Суспільство
7 квітня 2017
Благовіщення Пресвятої Богородиці: традиції та прикмети свята
Християни східного обряду святкують Благовіщення 7 квітня, а саме за 9 місяців до народження Ісуса Христа.
news-image

Благовіщення Пресвятої Богородиці древнє християнське свято, що нагадує нам про надзвичайно важливу подію, а саме непорочне зачаття Діви Марії.

Про це інформує «Є!» з посиланням на Український Інтерес.

У древніх текстах сказано, що саме в цей день архангел Гавриїл прийшов до Марії, щоб повідомити про те, що вона понесла в утробі Сина Божого, майбутнього рятівника людства.

Християни східного обряду святкують Благовіщення 7 квітня, а саме за 9 місяців до народження Ісуса Христа. Подія входить до числа дванадцяти найважливіших свят православ’я і є третім за значенням святом після Великодня і Різдва Христового.

Багато сторіч язичницькі вірування, правила, звички тісно перепліталися з християнством. Це поєднання сьогодні представляє вже звичні всім українцям традиції та обряди. Будь-яка робота в цей день вважалася гріхом. Згідно приказці, в цей день “птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете”.

“Благовіщення зазвичай завжди випадало на піст. Піст вносив багато певних обмежень, і ці обмеження полягли і на обрядову сторону. Не можна було співати різних пісень, не можна веселитись, бо строгий піст. У нашому суспільстві до Благовіщення намагалися привести свою оселю в порядок тому, що вважалося оселя яка не прибрана, то там проживає поганий господар або він взагалі відсутній. Вважалося, що до Благовіщення не можна рухати землю, садити, бо буде поганий врожай. Звісно з точки зору богослів’я це не має ніякого значення”, – розповів ієромонах Михайлівського Золотоверхого монастиря Михаїл.

У це свято існує багато різноманітних звичаїв: заготовляти благовіщенську сіль, надягати обновки, не ходити в гості, не працювати. Також існує безліч прикмет. По погоді на Благовіщення намагалися вгадати, яким буде урожай і літні місяці. День вітряний, з ранковим туманом і інеєм обіцяв врожайна літо. Благовіщенський дощ йшов до великої кількості грибів і хлібів. До хорошого збору ярих, огірків, груздів був мороз; до теплих літніх дні і вдо великої кількості горіхів – гроза. Якщо у день Благовіщення немає ластівок – до холодної тривалої весни …

Офіційно церква вже багато років намагається викорінити ці нічим не обгрунтовані вірування.

“Звичайно існує багато і народних вірувань, прикмет, але церква всю свою історію бореться з тим, бо це затьмарює сенс св’ята. Для християн головне, що відбулося наше спасіння, Ісус воскрес із мертвих, оце для нас головне. А для багатьох людей головне виконати обряд, а для чого він, люди не замислюються, таким чином фактично стають тими древніми язичниками”, – наголошує ієромонах Михаїл.

Благовіщення, як і багато інші церковних свят, має свої правила і обмеження. Деякі з них особливо суворі, наприклад, як заборона що-небудь робити.

“Що можна робити? Оскільки в цей період триває завжди піст то з точки зору духовності, то треба готуватися духовно. Обмеження досить суттєві, вони є навіть у їжі, але піст на Благовіщення полегшується, дозволяється вживати рибу”, – розповів священник.
Обряди та богослужіння формувалися ще з четвертого по сьоме століття, особливих змін з тих пір вони не пережили. Раніше обряди доповнювались язичницькими звичаями, але з плином часу церква змогла позбутися і їх. Сьогодні священнослужителі освячують воду на день Хрещення Господнього, освячують їжу на Пасху, плоди на Преображення Господнє. Типовим для Благовіщення є небесний колір. Їм вкривають вівтарі, прикрашають ікони, а також доповнють ним свій гардероб священнослужителі.

Хоч яких традицій не притримувалася люди, які б обряди не виконували, які б лиха не турбували ваше серце, а Благовіщння все одно нехай принесе у ваш дім радість та щастя.

Читайте також:Що потрібно і чого не варто класти у пасхальний кошик