Суспільство
9 квітня 2017
Межа Європи збігається з лінією фронту, – Жадан розповів про український Донбас і Крим
Майбутнє України, як частини Європи.
news-image

Відомий український письменник Сергій Жадан в ході проекту "П'ятий Харків" розповів про місце України в Європі і європейські цінності в умовах, коли триває війна на Донбасі.

Жадан вважає, що майбутнє України, як частини Європи, напряму пов’язане з реаліями війни з Росією, повідомляє портал "Накипело", передає «Є!».

Межа Європи сьогодні збігається з лінією фронту. Зрозуміло, що багато хто із присутніх у цьому залі, можливо, не зовсім підтримують ідеї так званих європейських цінностей. Але так чи інакше зрозуміло, що та війна, яка у нас сьогодні триває з Росією, вона триває не за територію, не за якісь населені пункти. Вона триває за цінності, за речі, які є для нас важливими, – наголосив він.

Окрім того, письменник звертає увагу на те, що території "Л/ДНР" залишаються українськими попри тимчасову окупацію.

Окуповані території є нашими територіями. І, відповідно, коли Україна поверне собі ці території, вона трішки розширить не лише межі України, але й межі Європи, – додав Жадан.

До того ж письменник відзначив важливу зміну у Харкові, які сталася за останні роки. За його словами, змінилося розуміння історії та відчуття співзалежності від історії і травм інших регіонів України

Мені здається, що сталася дуже важлива зміна. Вона сталася останніми роками. Ця зміна полягає в тому, що два питання, коли Харків стане більш європейським і коли Харків стане більш українським – означають одне і те саме, – вважає він.