Політика
12 квітня 2017
Нардеп назвав три проблеми Конституційного суду України
Єгор Соболєв вважає, що дуже важливою є максимальна прозорість та вимогливість в обранні нових суддів.
news-image

В нинішньому Конституційному суді України є три проблеми. Про це розповів у кулуарах парламенту нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв, повідомляє кореспондент «Є!»

"Проблема номер один - не покарані судді, які давали диктаторські повноваження Януковичу. Законопроект, який вчора ставився на голосування (№5336-1 - ред.) не вирішує цієї проблеми і пропонує суддям і далі залишатися у Конституційному суді.

Проблема номер два - більшість суддів є залежними. І вони не є суддями Конституційного суду ні за духом, ні за принципами, ні за рішеннями. Законопроект також не вирішує цієї проблеми, а ще більше віддає на розсуд суддів Конституційного суду - як треба судити, а мають бути чіткі правила та процедури.

І, проблема номер три, найважливіша - як набрати нових, чесних, принципових суддів Конституційного суду", - сказав нардеп.

Як зауважив Єгор Соболєв, Закон про Конституційний Суд України багато говорить про те, що у суддів має бути високі зарплати та пенсії, але зовсім не говорить про те, що у них мають бути принципи і твердість у відстоюванні цих принципів.

"Фактично, це чергова "рішуча" реформа, яка має красиву назву - новий закон про Конституційний суд, а на правді зберігає все, як є", - каже нардеп.


На думку політика, дуже важливою є максимальна прозорість та вимогливість в обранні нових суддів Конституційного суду.

"Зараз набирається із пафосом Верховний суд, теж нам казали про реформи та прозорий конкурс, в результаті - виграли судді із сумнівними репутаціями. А коли представники громадськості просили показати роботи суддів, як вони відповідали на запитання, то люди, які обирали суддів - ховають очі та совість та роботи "суддів". Важливо, щоб це не повторилося", - підкреслив він.
Читайте також: Мій дід помер від осколків, які він отримав, звільняючи Берлін - Юрій Береза