Світ
8 січня 2015
Литва зупиняє ретрансляцію Ren TV, висунула ультиматум РТР та НТВ
Низка російських телеканалів новинних програмах розпалюють ворожнечу та явно викривлюють інформацію щодо подій в Україні та країнах Балтії.
news-image

В середу 7 січня литовська Комісія щодо телебачення та радіомовлення (КТР) вирішила, що низка російських телеканалів новинних програмах розпалюють ворожнечу та явно викривлюють інформацію щодо подій в Україні та країнах Балтії.

Як повідомляє литовське видання Delfi, винесені рішення щодо трьох телеканалів.

Найжорсткіше рішення ухвалене щодо телеканалу Ren TV Baltic (Литва). Офіційний сайт КТР повідомляє про рішення зупинити трансляцію телеканалу строком на три місяця.

"Канал порушив правила і це підтверджено висновками експертів", - заявив голова КТР Едмунд Вайтекунас.

Заборона комісії не є автоматичною, потрібно також судове рішення. Вільнюський окружний адміністративний суд повинен санкціонувати його протягом 72 годин.

Телеканали РТР-Планета та НТВ-Мир так само визнані порушниками, однак вони зареєстровані для мовлення на всій території ЄС, а не лише в Латвії, через це щодо них буде застосована інша процедура.

"Ми зустрінемося з керівництвом каналів та запропонуємо мирне вирішення суперечки. Вимога комісії така: ці канали мають публічно визнати, що поширювали викривлену інформацію", - повідомив голова КТР.

У разі відмови названих телеканалів Вільнюс ініціює перемовини з ЄС щодо припинення їх мовлення на всій території Євросоюзу.

Експерти комітету констатували низку порушень. "Тенденційно і одностороннє була представлена інформація про події останнього часу в Україні, роздувалася війна і ненависть до українців та законної української влади, суверенітету України, а також до країн ЄС і НАТО, які підтримують суверенітет і територіальну цілісність України", - йдеться, зокрема, у висновку КТР щодо каналу Ren TV Baltic (Литва).