Політика
20 квітня 2017
Політолог: Протестні настрої в суспільстві роблять Рабіновича і партію «За життя» фаворитами наступних виборів
Експерт вважає, що в суспільстві зростає невдоволення наявними політичними інститутами й політичними процесами в цілому.
news-image

За підсумками останнього опитування у Вадима Рабіновича третє місце в президентському рейтингу. Про це стало відомо з оприлюднених результатів соціологічного дослідження «Рейтинги електоральних симпатій українців», проведеного дослідницькою компанією Z & B Global, передає «Є!»

Опитавши на початку квітня українців, соціологи дійшли таких висновків. Якби вибори президента відбулися в середині березня, то в першу трійку увійшли б Юлія Тимошенко (12,7%), Петро Порошенко (11,3%) і Вадим Рабінович (8,5%). Серед партій найбільш високі рейтинги, згідно з опитуванням, у «Батьківщини» (11,5%), «Солідарності» (10%), партії «За життя» (8,5%) і «Опозиційного блоку» (8,1%).

«На наших очах відбувається делігітімація ключових дійових політичних гравців в парламенті, своєрідна демонізація політики, супроводжувана демократизацією насильства. Громадяни розчаровані в чинних партіях влади, бо для них всі ці партії відповідальні за ситуацію в країні й не здатні зупинити деградацію. Високий рейтинг недовіри до них означає, що без перезавантаження парламенту і політичної системи практично неможливо очікувати повернення довіри до органів влади,  політиці, що проводиться, в першу чергу в соціально-економічній сфері, вирішенні конфлікту на Сході», - вважає Олексій Якубін, політолог, кандидат політологічних наук, директор компанії Z & B Global.


За словами політолога, в країні є запит на нових політичних гравців, які будуть не просто говорити, а візьмуть на себе відповідальність за ситуацію в країні, зупинять поголовне зубожіння людей і криміналізацію суспільства.

«Можна говорити про те, що протестний електорат не просто існує, до нього відноситься значна частина виборців. Тому зараз електоральні рейтинги старих і давно відомих політиків не змінюються в своїх позиціях, а ось серед опозиційних лідерів, які представляють протестний електорат, спостерігається високий рівень підтримки, наприклад Вадима Рабіновича. А він, до речі, не займав ніяких державних посад, і це один з його плюсів.

У той же час Олег Ляшко вже випадає з ніші протестного електорату, бо ці опозиційні настрої вже інші й істотно відрізняються від колишніх», - продовжує Олексій Якубін.


Експерт вважає, що в суспільстві зростає публічне вираження невдоволення наявними політичними інститутами й політичними процесами в цілому.

«Протест у вигляді вираженого голосування проти всіх тягне за собою підвищення голосування проти основних альтернатив на виборах, надалі - підвищення впливу опозиційних політичних партій. Саме так і пояснюється зростання електоральної підтримки Вадима Рабіновича і нової політичної сили "За життя". Грубо кажучи, протестні настрої в суспільстві збігаються з вектором Рабіновича і роблять його одним з фаворитів президентських, а його партію - парламентських перегонів. Це і пояснює зростання його рейтингу», - вважає політолог.



Політексперт зазначає, що «зараз ми спостерігаємо розширення соціальної бази протестних настроїв, і люди готові піти за чинним лідером з нормальною репутацією, який буде діяти в інтересах широких верств населення і говорити з ними однією мовою».

Нагадаємо, в листопаді 2016 року КМІС опублікував результати дослідження, згідно з яким, перша п'ятірка лідерів президентських рейтингів виглядала наступним чином: з усіх громадян України 10,1% проголосували б за Юлію Тимошенко, 8,7% - за Петра Порошенка, 5,5% - за Вадима Рабиновича, 5% - за Анатолія Гриценка, 4,4% - за Юрія Бойка, 4,4% - за Олега Ляшка.

Читайте також: У мережі з'явилося захоплююче відео тренування сухопутних військ ЗСУ (відео)
Читайте також: «З любов’ю до Києва» - архітектори розробили альтернативний проект Театру на Подолі (фото)
Читайте також: Шестеро учнів столичної гімназії постраждали через необережне поводження із вогнегасником