Події
20 квітня 2017
«Поки на Червоній площі тіло Леніна, прориву не буде» - депутати Держдуми замислилися про перепоховання Леніна
Депутати ЛДПР і "Єдиної Росії" внесли законопроект про перепоховання тіла.
news-image

Депутати від фракцій ЛДПР і "Єдина Росія" внесли на розгляд Держдуми РФ проект закону про перепоховання останків Володимира Леніна з мавзолею на Червоній площі, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.

"Перепохованню підлягають останки Володимира Ілліча Ульянова (Леніна). Порядок, терміни й місце перепоховання останків Володимира Ілліча Ульянова (Леніна) визначаються Урядом РФ", - йдеться в законопроекті.

У пояснювальній записці до нього зазначається, що "питання про перепоховання останків В.І. Ульянова (Леніна) виникло ще на початку 80-х років XX століття, і з того часу ця дискусія розгорається в російському суспільстві практично щороку".

"Важливо відзначити, що законопроектом встановлюється сама необхідність перепоховання останків В.І. Ульянова (Леніна), але не встановлюються конкретні терміни, що дозволяють врахувати політичну ситуацію, соціальні настрої, а також думку всіх зацікавлених сторін", - наголошується в супровідних документах.

При цьому в своїй аргументації ініціатори посилаються на позицію Російської православної церкви (РПЦ), яка вважає, що "безумовно, останки В.І. Леніна повинні бути поховані" й країна "запізнилася з цим на чверть століття".

У пояснювальній записці також наводяться висловлювання президента РФ Володимира Путіна, який закликав підходити до цього питання "акуратно, щоб не робити ніяких кроків, які поділяли б суспільство".

"Автори законопроекту, повністю підтримуючи цю точку зору, вважають, що питання про перепоховання останків В.І. Ульянова (Леніна) повинно бути позбавлене будь-якого історичного, політичного та соціального підґрунтя і носити виключно юридичний характер", - йдеться в матеріалах.

Одночасно підкреслюється, що законопроект "не має політичного і соціального контексту, оскільки, виходячи з наявної політичної ситуації, само по собі тіло Леніна не є ні символом епохи, ні символом об'єднання нації".

"Згідно з опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки, більшість росіян вважають, що тіло Леніна треба поховати. При відповіді на пряме запитання про те, як слід вчинити з тілом Леніна, 60% в цілому висловили згоду з тим, що його необхідно поховати, в тому числі 36% виступають за якнайшвидше перепоховання на кладовищі, а 24% пропонують почекати, поки відійде покоління, для якого він важливий, а потім вже прийняти рішення про поховання ", - зазначається також у пояснювальній записці.


У свою чергу, один з авторів законопроекту Іван Сухарєв висловив думку, що мавзолей можна перенести й зробити музей Леніна, але "не в серце Росії".

"Я не прихильник конспірологічних теорій, але багато хто вважає, що поки на Червоній площі тіло Леніна, прориву не буде", - заявив Сухарєв ТАРС.
Читайте також: Політолог: Протестні настрої в суспільстві роблять Рабіновича і партію «За життя» фаворитами наступних виборів
Читайте також: «З любов’ю до Києва» - архітектори розробили альтернативний проект Театру на Подолі (фото)