У столиці батьки будуть обирати директорів дитсадків і шкіл
Порядок визначає механізм проведення конкурсного відбору керівників навчальних закладів та укладення з ними контрактів.
news-image

Депутати Київради затвердили Порядок проведення конкурсного відбору керівників дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності. У відборі майбутніх керівників таких установ зможуть взяти участь і представники громадськості Києва.
Про це стало відомо в ході засідання Київради 20 квітня 2017 року, інформує «Є!», з посиланням на ru.golos.ua.


Забезпечити організацію проведення конкурсів і призначення їх переможців на посаді буде керівництво Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міськдержадміністрації (КМДА). Вплив на процес з боку столичних РДА обіцяють знизити.
Заступник голови КМДА, голова профільної комісії Київради Ганна Старостенко (фракція «Солідарність») запропонувала в першочерговому порядку розглянути проект рішення №08 / 231-443 / ПР «Порядку проведення конкурсного відбору керівників дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів комунальної власності територіальної громади Києва» від 20.02. 2017 рік.
Порядок визначає механізм проведення конкурсного відбору керівників навчальних закладів та укладення з ними контрактів. Призначення керівників буде відбуватися Департаментом освіти і науки, молоді та спорту КМДА, який спершу забезпечить проведення конкурсного відбору кандидатів.
Чиновник-депутат зазначила, що до складу відповідної конкурсної комісії при освітньому департаменті КМДА будуть входити представники засновника закладу, педагогічного колективу, громадських об'єднань батьків учнів, громадських об'єднань керівників навчальних закладів та представники районних держадміністрацій (РДА).
Конкурс буде оголошуватися наказом директора департаменту в разі заснування нового дошкільного та шкільного закладу або при розірванні контракту з попереднім керівником.
Також до участі в роботі конкурсної комісії з правом «дорадчої» голос може залучатися працівники департаменту, очолювана Олена Фіданян, педагоги Київський університету ім. Бориса Грінченка експерти і психологи.
Персональний склад конкурсної комісії з кожної вакансії затверджуватиметься наказом директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА. Члени комісії будуть працювати на громадських засадах.
Зазначу, депутати Київради перед голосуванням підняв питання обмеження впливу районних держадміністрацій (РГ) на прийнятті рішення щодо вибору керівників шкіл і дошкільних закладів Києва. Як відомо, раніше головну роль у призначенні керівників шкіл і дитсадків столиці грали саме РДА.
Ганна Старостенко запевнила представників київської громади в тому, що пропозиції від РДА за вибором кандидатів на пости даних закладів матимуть виключно рекомендаційний характер. Таким чином, роль РДА в ухваленні рішення, мовляв, буде знижена.
«Не подала РДА свою кандидатуру, Департамент освіти і науки, молоді та спорту сам призначить переможця конкурсу на посаду керівника навчального закладу», - зазначила Ганна Старостенко.
В кінцевому підсумку рішення підтримали 70 Депутатів Київради.
Нагадаємо, уряд прийняв постанову, згідно з яким філіями опорних шкіл тепер можуть стати навчально-виховні комплекси - установи, які об'єднують початкову школу і дитячий сад.

Читайте також: Політолог: Протестні настрої в суспільстві роблять Рабіновича і партію «За життя» фаворитами наступних виборів
Читайте також: Шестеро учнів столичної гімназії постраждали через необережне поводження із вогнегасником
Читайте також: У дитячому садку Києва зґвалтували дитину