Суспільство
23 квітня 2017
Як зміниться Франція після виборів президента: думка експерта
Євроскептики можуть дуже нашкодити Франції.
news-image

На виборах президента Франції важливим буде саме перший тур виборів – зокрема, хто вийде в другий тур з Марін Ле Пен. Згідно з соцопитуваннями, лідер "Національного фронту" точно проходить до другого туру. Але от потім однозначно програє.

Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл, передає «Є!».

На переконання експерта, перемога Ле Пен стала б ударом і по ЄС, і по самій Франції.

Марін Ле Пен належить до тих політиків, для яких не має значення збереження стабільності у Франції. У неї свій "патріотизм", який передбачає повний вихід з ЄС, – вважає Чорновіл.

За його словами, її правління може обернутися сильною кризою в країні і ослабленням і Франції, і ЄС. Адже ті, хто голосує за програму Марін Ле Пен, розраховують, що вона перекриє потік біженців, відмовиться виконувати рішення Європарламенту, які нав'язуються Парижу. Така політика забере і мінуси, і плюси членства Франції в ЄС.

Французи, приміром, не хочуть втрачати безперешкодні поїздки по Європі і ведення бізнесу без митних кордонів. Тому при такій політиці Ле Пен можуть початися акції протесту. В парламенті згадають, що в неї немає більшості, а місцева влада може заявити, що не збирається підкоряться ультраправим з центру. Така карусель може довести країну до кризи. Це буде удар по ЄС, стабільність якого продовжить руйнуватися, – зауважує політолог.

На думку Чорновола, найбільше шансів вийти разом з Марін Ле Пен у другий тур у незалежного кандидата Еммануеля Макрона, ніж у євроскептика Франсуа Фійона. Як зауважує політолог, за євроскептиками у Франції склався чіткий імідж друзів Путіна, які мають репутацію злодіїв (через корупційні скандали, в центрі яких опинився Фійон – "24").

Політичний експерт зауважив, що Фійон дуже прихильний до Росії і її президента Путіна. Крім того, він ревний християнин, чим, на думку Чорновола, можна пояснити його симпатію до путінських православних "скреп".

Коли Росія розказує, що Сирія – "колиска православія" і тому вони повинні рятувати цю країну, то Фійон переконаний, що Москва робить правильно, бомбардуючи терористів, тому що рятує джерело християнства. Для нього Путін – людина, яка захищає класичні християнські цінності. А Європа – мало не "ісчадіє ада", – зауважує Тарас Чорновіл.

Його правління, переконаний експерт, може ослабити Францію. А от Макрон, за словами Чорновола, – класичний європейський політик. Він – євроорієнтований, має французький колорит, не підтримує Росію і ставиться до неї скептично.

При цьому, як наголошує експерт, у випадку перемоги Ле Пен чи Фійона Нормандський формат по врегулювання конфлікту на Донбасі, швидше за все, зміниться не на користь України. А от при президенті Еммануелі Макроні може бути навіть цікавіший.

Нинішній президент Франсуа Олланд дуже боязкий і лякливий, а Макрон демонструє впевненість. Для ЄС це також був би поштовх для зміцнення, – переконаний експерт

.