Суспільство
24 квітня 2017
17-річну втікачку з Донеччини поліцейські знайшли в Києві у «подруги», якою виявився чоловік
Дівчина пішла з дому 18 квітня.
news-image

17-річна дружківчанка пішла з дому 18 квітня. П’ять днів пошуків, понад 100 опитаних знайомих та незліченна кількість можливих очевидців – дівчину шукала поліція Донеччини та Києва, куди вели сліди втікачки. Правоохоронці встановили столичну подругу, з якою неповнолітня спілкувалася у соцмережах, але виявилося, що такої людини не існує, передає «Є!» із посиланням на поліцію Донецької області.

Аби знайти зниклу дитину та не дати їй потрапити у біду, поліцейські мали розгадати, хто ховається під дівочим ніком, та розшукати у 2-мільйонному місті того, про кого немає жодної інформації.

«Я не хочу повертатися додому та вчитися, про мене подбають інші люди» - повідомила студентка місцевого технікуму своїм батькам та обірвала зв'язок.

Перед цим вона сказала матері, що їде на день народження подруги в Краматорськ. Але там вона не з’явилася, більше того – дівчата не підтримували дружніх стосунків вже кілька років.

Наступного дня, 19 квітня батько зниклої звернувся в Дружківське відділення поліції. Як завжди в таких випадках, особовий склад підрозділу було піднято по тривозі, у пошуках задіяні всі служби.

"Поліцейські опитали батьків, однокурсниць, педагогів, перевірили залізничні та автовокзали Дружківки та Краматорська, підвали багатоквартирних будинків тощо. На пошуки були орієнтовані всі зовнішні наряди поліції та блокпости, орієнтування на дівчину було розповсюджено у місцевих та центральних ЗМІ.

Перевірялися всі версії, зокрема про участь неповнолітньої у «групах смерті», адже у стрічці новин на її сторінці було посилання на одну з них. На щастя, після перевірки було встановлено, що дівчина не вступала в жодну з них", - розповіли у поліції.

 

Значних успіхів колосальна робота, яка була проведена у перші години після звернення батьків до поліції, не принесла. Виявилося, що дівчина вела замкнений спосіб життя. В неї не було подруг, вона не з ким не спілкувалася близько – ані в навчальному закладі, ані в дворі. Навіть батьки не знали, чим живе їхня донька.

До пошуків підключилися співробітники карного розшуку обласного главку, які відразу натрапили на слід дівчини.

"В результаті оперативних заходів вони дізналися, що дівчина рушила до Києва. Батьки підтвердили, що там живе її подруга, з якою донька переписувалася у соцмережі та у березні вже їздила до неї.

Однак на столичному вокзалі сліди дівчини обривалися, а при перевірці з’ясувалося, що людини, на ім’я якої було відкрито сторінку в соцмережі, не існує. Виникло питання – до кого їздила втікачка, навіщо ця конспірація та як знайти в 2-мільйонному місті «того, не знаю кого»", - йдеться в повідомленні поліції.

 

Досвідчені оперативники взяли за основу версію, що у справі замішаний чоловік. Вони розуміли, що знайти в мегаполісі людину, про яку невідомо зовсім нічого, вкрай важко, майже неможливо. Єдине, що було в правоохоронців - це фейковий акаунт, від якого вони і відштовхнулися.

Донецькі поліцейські звернулися по допомогу у столичний главк, адже на рахунку була кожна хвилина. Завдяки співпраці з поліцією м. Києва на четвертий день пошуків поліцейські вже знали, що за фейковим акаунтом ховається 22-річний мешканець Києва.

Правоохоронці вирахували хлопця у «ручному режимі» - вибрали всіх мешканців столиці, що підходять за віком, та поступово «звужували коло».

"Однак парочка розуміла, що їх шукатимуть, та вжила заходів конспірації. Вони змінювали орендовані квартири та не з’являлись двічі в одному місці. Телефони вимкнули. Але, навіть «маючи фору», сховатися від поліцейських не змогли.

Співробітники поліції взяли під цілодобовий контроль всі 6 адрес, де, за інформацією, могли з’явитися молоді люди. Були задіяні і спецпідрозділи, адже поліцейські до кінця не розуміли – чи по власній волі дівчина перебуває поряд з хлопцем та які в нього наміри. Вчора втікачка та її супутник, які «поставили на вуха» поліцію двох областей, були виявлені на одній з квартир.

Виявилося, що вони закохані та вже тривалий час зустрічаються. Це штовхнуло дівчинку позабути про батьків та покинути навчання.

Аби відвернути увагу батьків неповнолітньої, хлопець розпочав подвійне життя: створив та вів сторінку в соцмережі під жіночім ім’ям, при спілкуванні телефоном дівчина зверталася до нього як до подруги і навіть коли поїхала у гості – батьки нічого не запідозрили", - розповіли поліцейські.

Сьогодні дівчинку повернено додому. Найближчим часом з родиною працюватимуть співробітники ювенальної превенції, аби з’ясувати, що штовхнуло дитину піти з дому та ховатися від рідних.

До речі, мати дівчини відмовилася їхати за нею у Київ, мотивуючи це тим, що донька вже досить доросла, аби жити самостійним життям.

До настання 18 років дівчина буде залишатися в зоні постійної уваги поліцейських.

Читайте також: «Грудь не моя» - Лоліта прокоментувала опубліковане СБУ відверте фото
Читайте також: «Софія Київська» запрошує на виставку «Шедеври світового вбрання XVIII – XX ст. Сімейні традиції»
Читайте також: Малюк панди вкусив відвідувачку зоопарку за голову (відео)