Події
26 квітня 2017
Чорнобильська зона: що було і що буде (інфографіка, відео)
У ту злощасну ніч на суботу в четвертому реакторі ЧАЕС стався раптовий стрибок напруги, який спричинив розрив і серію вибухів.
news-image

Чорнобильська катастрофа 1986 року непоправно змінила життя цілого світу. З того часу минув 31 рік, однак наслідки аварії відчуваємо до сьогодні.

Сайт "24" представляє серію інфографік про те, як сталася аварія на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року, якими були наслідки і що там відбувається зараз, інформує «Є!».

У ту злощасну ніч на суботу в четвертому реакторі ЧАЕС стався раптовий стрибок напруги, який спричинив розрив і серію вибухів. Протягом наступних 10 днів пожежа на електростанції поширювала небезпечне радіоактивне випромінювання в атмосферу. Упродовж двох місяців після катастрофи відсік реактора покрили першим залізо-бетонним саркофагом.

Чорнобиль: як сталася аварія

Площа поширення радіоактивного забруднення сягає 200 тисяч квадратних кілометрів. Більша частина його припала на територію України, Білорусі та Росії.

Чорнобиль: карта поширення радіації у 1986 році

За перші дні після катастрофи загинула 31 людина. Загалом, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 4 тисячі осіб загинули внаслідок чорнобильської катастрофи і можуть загинути у майбутньому від її наслідків.

Аварія на ЧАЕС: наслідки для України

29 листопада 2016 року над пошкодженим реактором встановили новий саркофаг. Це найбільша у світі наземна рухома споруда. Конструкція створює простір, в якому небезпечні елементи можуть бути розщеплені.

Чорнобиль. Саркофаг над четвертим реактором

30 кілометрів – радіус зони відчуження навколо ЧАЕС. Евакуйовані жителі міст і сіл у цій зоні більше ніколи не повернуться додому. Однак українська влада більше не хоче, щоб Чорнобиль і надалі сприймали зоною відчуження. Тут створили радіаційно-екологічний біосферний заповідник, адже в Чорнобилі живе унікальна флора. Крім того, поблизу ЧАЕС збудують парк сонячної енергії, і вже цього літа українці отримають електрику із Чорнобиля.

Чорнобиль 2017 рік: фото

 

Читайте також: Біля узбережжя Чилі зафіксований 7-ми бальний землетрус