Події
27 квітня 2017
Польські націоналісти розібрали пам'ятник воїнам УПА (фото)
Настав час аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.
news-image

Активісти та представники польських націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами.

Інформує «Є!», з посиланням на ukrinform.ua.

Акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП), яке прийняли заяву з цього приводу, передає власний кореспондент Укрінформу.

“26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичі, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена “групою активістів”, в якій участь взяв війт зміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія “Національний рух”, - йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання відзначенню 70-ї річниці акції “Вісла”, тобто депортації 140 тис. українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В Об’єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії “невідомих зловмисників” упродовж 2015-2016 років лише заохочують зловмисників в Польщі та Україні до таких провокацій.

“На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок уперед”,- йдеться в заяві ОУП.

У ній наголошується, що настав час аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.

“Звертаємося з пильним закликом до пані прем’єр Беати Шидло, аби вона сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні”, - йдеться в заяві.

У ній також є заклик до польської громадської думки “не піддаватися на антиукраїнські провокації” і не погоджуватися на “плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниженні осіб інших національностей”.

Війт гміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам'ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення. Крім того, він заявив: “якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки”, а в майбутньому це буде місце для поховання. Натомість, елементи розібраного пам'ятника можуть бути використано в будівництві.

Нагадаємо, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам'яті. В жодному випадку зловмисників не було затримано. У багатьох випадках інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

Читайте також: 40% опіків: 18-річний киянин вирішив покататися на даху електропотягу