Події
27 квітня 2017
Україна направить Польщі ноту через руйнування українського пам'ятника – посол
Дещиця підкреслив, що на початку травня у Варшаві мають відбутися консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників жертв війни, АТО та політичних репресій.
news-image

Українська сторона незадоволена провокативним способом демонтажу пам'ятника воякам УПА на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля, що відбулося у переддень відзначення 70-річчя акції "Вісла", Київ звернувся до МЗС Польщі за роз'ясненням ситуації і готує відповідну дипломатичну ноту. Про це заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця, передає «Є!» з посиланням на Укрінформ.

"Перш за все, нас обурює, що демонтаж пам'ятника відбувся у такий відкритий, провокативний спосіб. По-друге, це відбулося напередодні заходів вшанування жертв акції "Вісла", а пам'ять про цю акцію і тих, хто загинув чи постраждав в минулому має нас об'єднувати, а не ділити. По-третє, нас обурює, що подібного роду дії чиняться в односторонньому порядку, а не обговорюються і погоджуються в рамках існуючих двосторонніх механізмів", - наголосив Дещиця.

Дипломат підкреслив, що на початку травня у Варшаві мають відбутися консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників жертв війни, АТО та політичних репресій.

"І власне в рамках таких механізмів варто обговорювати вшанування пам'яті і легалізації існуючих пам'ятників, а не робити це в односторонньому порядку, що може спричинити реакцію з іншого боку кордону по відношенню до польських пам'ятників в Україні, чого ми б дуже не хотіли", - наголосив Дещиця.

Посол повідомив, що українська сторона звернулася до МЗС Польщі з проханням дати оцінку таким діям і закликала до вирішення такого роду питань в існуючих правових рамках і рамках обговорення таких питань в межах відповідних інструментів співпраці. Він також додав, що українська сторона готує дипломатичну ноту до МЗС РП з цього приводу.

Нагадаємо, у Польщі 26 квітня на кладовищі села Грушовичи поблизу Перемишля активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник бійцям Української повстанської армії. Як заявило українське МЗС, в Україні обурені демонстративними і зухвалими діями, пов'язаними з руйнуванням українського пам'ятника. 

Читайте також:Польські націоналісти розібрали пам'ятник воїнам УПА (фото)

Читайте також:Укрзалізниця призначила додаткові поїзди до Польщі на травневі вихідні