Політика
27 квітня 2017
Проект «Декларації» запустив функцію відстеження тендерних перемог фірм, які вказували чиновники
Якщо інформація відсутня, це означає, що пов'язані з декларантом компанії не вигравали тендерних закупівель в Україні.
news-image

Проект "Декларації" повідомляє, що на ресурсі запущена функція, яка відстежує суми, які отримали чиновники і пов'язані з ними фірми на державних тендерах.
Про це йдеться на ресурсі "Декларації", інформує «Є!», з посиланням на censor.net.ua.

У повідомленні зазначається: "Під ім'ям чиновника на сайті" Декларації "з'явилося поле" Виручка на тендерах ". Воно містить дані про суму державних тендерів, виграних компаніями, які вказані в декларації.

Компанії розділені на дві категорії:

Перша - фірми, в яких декларант виступає бенефіціаром. У неї включені компанії, в яких держслужбовець має корпоративні права, участь в статутному капіталі або вказав себе кінцевим одержувачем прибутку.

Друга група - "пов'язані" компанії. До цього переліку входять всі фірми, які здійснювали виплати декларанту - будь-то зарплата, гонорар або соціальні виплати. Ці компанії можуть бути непідконтрольними декларанту.

Проект Декларації наголошує: дані з групи "бенефіціар" є більш релевантними. Друга група формується для відома журналістів і вимагає ретельної перевірки. Система працює в тестовому режимі. Пропозиції та зауваження надсилайте на: monti.czardas@gmail.com.

Інформація про переможців тендерів автоматично підтягується з бази "Закупівлі", на якій зведені дані з двох джерел - "Вісника держзакупівель" і майданчики "Prozzoro". База оновлюється щодня і містить відомості про тендерні угоди на більш ніж 2 трильйони гривень.

Варто зазначити, що не всі декларації містять підрозділ "виручка на тендерах", а тільки ті, в яких вказані компанії-переможці тендерів. Якщо інформація відсутня, це означає, що пов'язані з декларантом компанії не вигравали тендерних закупівель в Україні. Новий інструмент розширює можливості розслідувачів і дозволяє знаходити приховані зв'язки чиновників в кілька разів швидше.

Нагадаємо, раніше на сайті "Декларації" було введено кілька оновлень: створений рубрикатор і кабінет користувача, де можна створити запит і моніторити появу нової інформації, а також запущений повнотекстовий пошук по всьому масиву декларацій.

Проект "Декларації" - це наймасштабніша в Україні спроба електронізіровать декларації чиновників, і зробити їх доступними для аналізу.

Команда проекту постійно працює над розширенням функціоналу сайту: "Наша мета - не просто оцифрувати всі декларації, а зробити сайт максимально зручним, - каже Денис Бігус. - Щоб можна було робити автоматичну аналітику, рейтинги, бачити динаміку зростання чиновницьких станів. Сподіваємося, наш сайт стане в нагоді і працівникам Назка, які перевіряють декларації ".

Довідково:

Декларації - це проект ГО "Канцелярський сотня", який електронізірует декларації чиновників і створює зручні аналітичні інструменти для журналістів і громадськості. Крім розробки нових електронних декларацій, команда проекту переводить в електронну форму паперові декларації чиновників за попередні періоди, щоб відстежувати їх стан в динаміці.

Читайте також: ПриватБанк презентував нові технології, які допоможуть розвиватись українському бізнесу
Читайте також: Опубліковано офіційний презентаційний ролик України до Євробачення 2017 (відео)
Читайте також: Арку дружби народів до Євробачення перетворюють на веселку (фото)