Політика
28 квітня 2017
Кремль контролює білоруську армію, частину міліції і спецслужб, – експерт
За словами експерта, між нашими країнами добре вибудовані відносини.
news-image

Попри всі політичні обставини, взаємини України з Білоруссю завжди були добрими. Хоча періодично лунають з обох боків якісь гучні заяви, однак з цих відносин пилинки здмухують і в Києві, і в Мінську. Політика політикою, але між країнами є регіональні, економічні і людські зв’язки, і їх треба розвивати.

Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл, передає «Є!».

За словами експерта, між нашими країнами добре вибудовані відносини на рівні зв’язків між областями, навіть районами. Однак Білорусь обмежена в своїх можливостях – Лукашенку навіть списки заборонених осіб для в'їзду в Білорусь диктуються з Москви.

Як говорить Тарас Чорновіл, президент Білорусі хоча й демонструє час від час свою "крутість", насправді дуже залежний від Росії і в нього обмежений вплив на всі білоруські силові структури. Але питання з безпекою на кордоні президент Білорусі контролювати може, що важливо для України. Звичайно, якщо Росія не вирішить розпочати якийсь повномасштабний наступ зі сторони Білорусі. Але в такому випадку, зазначає експерт, Путін не питатиме Лукашенка в принципі.

Лукашенко дуже залежний від Росії, причому в силовому варіанті. Він час від часу пробує продемонструвати м’язи і показати, який він крутий. Але Кремль одразу переходить до економічного тиску. Приміром, Росія перекриває нібито відносний митний кордон, а неформально нагадує, що Кремль контролює білоруську армію, основну частину міліції і в значній мірі спецслужби, – зазначає Тарас Чорновіл.

Але, наголошує політолог, певну свободу Лукашенка в своїх діях Україна намагається максимально використати для певних гарантій нашої безпеки. Зокрема. щоб не було проблем на кордоні, і не виник "кордон війни".

При цьому, вважає Чорновіл, сумнівно, що Лукашенко міг привезти в Київ якесь послання від Путіна.

Путін до Лукашенка ставиться достатньо зверхньо. Російський президент, коли хоче щось нав’язати Україні, починає тиснути на наших досить лякливих європейських партнерів по "нормандській четвірці, – зазначає експерт.