Політика
1 травня 2017
Чесна політика. Як і чому Олег Ляшко потрапив під розслідування НАБУ
Олег Ляшко – це Остап Бендер української політики.
news-image

Олег Ляшко хоче, щоб НАБУ закрило порушену проти нього справу за незаконне збагачення. Розслідування стосується того, як Ляшко цього року придбав будинок і дві земельних ділянки за 15 мільйонів гривень. Місце розташування елітної нерухомості – селище Козин під Києвом, де мешкають мільйонери та політики включно з президентом Петром Порошенко.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Олег Ляшко – це Остап Бендер української політики. Тричі судимий, причому вперше – за злочини, які не мають нічого спільного з політичною діяльністю.

Вперше Олега Ляшка я побачив у кабінеті Олександра Турчинова у Будинку профспілок, де був розташований штаб протестувальників під час помаранчевої революції 2004 року. Уже тоді Ляшко поводився як господар становища, а за рік він був висунутий кандидатом в депутати за списком блоку Тимошенко. Ляшко був номером 26 виборчого списку, як редактор опозиційної газети Свобода.

Я отримав його декларацію про доходи за 2005 рік, перед обранням депутатом. Ляшко задекларував лише 16 тисяч гривень доходу за весь рік, квартиру 30 метрів та жодних накопичень.

У 2007 року Ляшко переобирається депутатом – але колишній журналіст іде займатися не питанням свободи слова чи боротьби з корупцією, а записується в бюджетний комітет. Саме там ділять гроші державного бюджету.

У жовтні 2010 року Ляшка виключили з фракції Тимошенко разом з депутатом-перебіжчиком Сергієм Осикою. Формулювання - "за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції, закон про Кабінет міністрів та регламент Верховної Ради України".

Щоб побудувати політичну кар’єру, Ляшко іде на будь-які екстравагантні кроки – цілує землю на трибуні, водить корову під раду, б'ється і ображає. Скарги на непарламентську поведінки Ляшка не мають жодних наслідків – регламентний комітет відмовився карати його за нецензурну лайку в парламенті.

На початку проект Ляшка задумувався як троянський кінь всередині опозиції тодішньому президенту Януковичу. Під час революції Гідності Савік Шустер визнав, що запрошував Ляшка на ефіри за проханням глави його адміністрації Сергія Льовочкіна.

Зараз Ляшко змінив свою політичну кришу – його утримує багаторічний партнер Януковича Рінат Ахметов, який втратив політичний вплив після падіння Партії регіонів та шукає інші проекти, які будуть захищати його інтереси.

Журналісти-розслідувачі зняли Ляшка, коли вночі він залишав офіс донецького олігарха. І саме Ахметов попросив Ляшка взяти під опіку колишнього президента Ющенка, який тепер дружить з Ляшком, хоча раніше особисто публікував матеріали його кримінальних афер.

Не забуває політик і про власні кишені – я був свідком історії в парламенті, як напередодні ухвалення бюджету Ляшко виступав з трибуни, заявляючи, що за жодних умов його партія не проголосує за бюджет. Але через декілька годин Радикальна партія дала голоси. Розгадка – в бюджеті записали гроші на пожежні машини, виробництвом яких займається соратник Ляшка.

За два роки бюджетне фінансування пожежних машин Ляшка виросло в три рази – з 200 до 600 мільйонів. Чи стало в Україні втричі більше пожеж? Ні, просто зросли апетити політичного Остапа Бендера.

З таким багажем, з таким минулим і компроматами Ляшко є легким конкурентом для Петра Порошенка на наступних виборах президента. Згадайте, як в 1999 році Леонід Кучма обрався на другий термін завдяки тому, що зміг перемогти зручного для себе Петра Симоненка.

Зараз намагаються повторити такий самий сценарій, і в наших силах його не допустити.

Читайте також: Мітингуючі Києва висунули вимоги до Кабміну