Політика
1 травня 2017
Саакашвілі поїхав до Канади, щоб зібрати кошти на протезування українським бійцям (фото)
Фонд зібрав команду із семи протезувальників із Канади, США, Австралії та Великої Британії, які приїдуть до міста Дніпра ділитися досвідом з українськими фахівцями.
news-image

29 квітня у Культурному центрі Святого Володимира у Торонто в Канаді відбулася зустріч "Шана відвазі" - політика і журналістика". Представники діаспори поспілкувалися з українськими гостями. Серед них 3-ій президент Грузії та український опозиціонер Михайло Саакашвілі, головний редактор видання Цензор.нет Юрій Бутусов та президент волонтерської організації допомоги Україні "RAZOM" Люба Шипович. Організатор - Канадсько Український фонд допомоги для збору коштів на навчання українських реабілітологів.

Інформує «Є!», з посиланням на gazeta.ua.

Говорили про можливості та перспективи розвитку України, необхідність перемоги у боротьбі із зовнішнім ворогом за незалежність та важливість медіапідтримки у цій боротьбі. Про правильне формування інформаційного образу України за кордоном.

"Україна має потужний національний ресурс, сильну армію і є привабливою для туристів з-за кордону. Окрім співпраці з фондом протезування ще однією задачею свого візиту вважаю переконувати емігрантів повертатись в Україну. Залучення їх працездатності та закордонного досвіду стане в нагоді у будівництві та укріпленні держави", - зауважив Михайло Саакашвілі.

Аби відвідати захід охочі заплатили по 120 доларів. Ці гроші будуть спрямовані на розвиток Проекту підтримки протезування в Україні.

"Ми не лише збираємо гроші на закупівлю протезів, а дбаємо про розвиток протезування в Україні. Важливо, щоб українці могли самі робити якісні протези з дотриманням світових стандартів. Щоб не було потреби висилати бійців на протезування за кордон", - розповіла президент Канадсько-українського міжнародного фонду підтримки Антоніна Кумка.

Фонд зібрав команду із семи протезувальників із Канади, США, Австралії та Великої Британії, які приїдуть до міста Дніпра ділитися досвідом з українськими фахівцями. Одна така місія коштує близько 35 тисяч канадських доларів. Збирають гроші на зустрічах, бенкетах. Організовують майстер-класи, отримують благодійні пожертви, допомогу від меценатів.

Завдяки попереднім місіям Проекту підтримки якісні протези отримали 20 осіб з ампутованими кінцівками, серед яких є учасники бойових дій на сході України.Започаткували міо-протезування рук в Україні. Офіційно сертифікували 7 українських спеціалістів з різних регіонів. 40 фахівців навчили провідних технологій реабілітації після протезування.

Проект підтримає п'ятьох учасників "Ігор нескорених", які представлять Україну на Invictus Games в Торонто у вересні.

"Наша мета - це відпротезувати щонайменше 5 воїнів, які будуть членами команди, найкращими протезати, які можна надати. Кошти на комплектуючі та протези уже зібрані. Але потрібно дозбирати гроші на закордонних фахівців, які навчатимуть наших лікарів новим технологіям", - додала Антоніна Кумка.

Крім протезного проекту фонд надає стипендії для студентів, що навчаються за програмами обміну між Канадою і Україною. Допомагають сім'ям загиблих воїнів.

Читайте також: Молдова отримає від України 10 мільйонів гривень гуманітарної допомоги