Україна
8 травня 2017
Субсидія: 8 головних змін
Що припускають нові правила отримання субсидій і до чого вони призведуть.
news-image

Субсидія - це адресна державна допомога малозабезпеченим сім'ям, спрямована на їх соціальну підтримку і носить безповоротний цільовий характер.

Інформує «Є!», з посиланням на hyser.com.ua.

1 травня набули чинності нові правила отримання субсидій - їх перерахують вже з урахуванням нових, знижених норм споживання. Субсидію на наступний період не отримають українці, у яких є двомісячна заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг. Експерти кажуть - це черговий спосіб уряду заощадити на субсидії.

Що припускають нові правила отримання субсидій і до чого вони призведуть.

Що змінилося?

1. Знизили соціальні норми

Головна зміна - українцям скоротили соцнорми споживання тепло-, електро- та газової енергії.

Так, якщо ще минулої зими субсидія покривала 330 кубів на опалення квартири площею 60 кв метрів, вже в наступному опалювальному сезоні знижку нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо сім'я буде споживати і далі 330 кубів, за 30 кубів вже доведеться платити (за чинним тарифом, це 204 гривні).

Що стосується тепла, то в квартирі з центральним опаленням площею 60 кв.м. субсидія буде покривати замість 3,28 уже всього 2,5 Гкал тепла. Родині в Києві, якщо не скоротити споживання, за різницю в 0,7 Гкал доведеться заплатити 1411 гривню.

В уряді запевняють, що зниження соцнорматівов було однією з умов МВФ для отримання Україною наступного траншу кредиту.

2. Чи змінили опалювальний період

Раніше субсидія на опалювальний період призначалася всім українцям в період з 1 жовтня по 30 квітня і коректувалася органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади. У 2017 і 2018 роках громадянам з індивідуальним опаленням субсидія буде нараховуватися з 15 жовтня по 15 квітня.

3. Протягом місяця тим, хто отримує субсидії, потрібно повідомити органи соціального захисту населення про:

· Зміну складу зареєстрованих осіб в житло: якщо хтось виписався або прописався;

· Зміну соціального статусу членів сім'ї: якщо хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

· Про здійснення одноразової покупки, що перевищує 50 тисяч гривень;

· Про зміну набору комунальних послуг: якщо відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне або навпаки.

4. Переплату за комуналку «спишуть» з рахунку

Переплату за ЖКГ, яка набереться у сім'ї за півроку, з 1 травня просто спишуть з рахунку.

Раніше така переплата переходила на наступний місяць - тобто, якщо в цьому місяці спожив менше енергії і переплатив, то в наступному місяці заплатиш менше. Це мотивувало людей економити. Тепер же переплата за холодну і гарячу воду, а також за опалення, буде повертатися в бюджет. Тобто, сім'я, яка отримувала субсидію на комуналку, але економила і споживала менше норми, залишки на своїх рахунках втратить.

Спочатку з переплатою в уряді планували обходитися з точністю навпаки: чи не списувати, а монетизувати.

«Логіка була така: якщо ви споживаєте менше норми, то залишок коштів на вашому рахунку переходить на наступний місяць. І якщо ви за якийсь місяць спожили менше, то зекономлені кошти вам повинні були виплатити в грошовому еквіваленті. Тепер виходить, що ці гроші будуть списані на користь держбюджету. І економити взагалі немає сенсу. З боку держави це не найкраще рішення », - говорить директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародної політики НАН України Валентин Землянський.

За його словами, монетизацію в уряді ще можуть реалізувати. Але толку від цього буде вже мало.

«Формально уряд може ще монетизацію ввести, але просто нічого буде монетизувати, тому що гроші вже з рахунку списані. Тобто, формально вони монетизацію введуть, а реально «живими» грошима нічого нікому не дадуть », - додає експерт.

5. Субсидію заберуть у боржників по ЖКГ

З 1 травня житлова субсидія не призначається на наступний період при наявності 2-місячної заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг.

Якщо боржник протягом двох місяців підтвердить сплату заборгованість або домовиться про її реструктуризацію, то субсидія призначена з дати закінчення дії попередньої.

Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації при наявності поважних причин.

6. Доходи за місяць, а не за рік

Тепер субсидії надаватимуть з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік. Мабуть, це зроблено, щоб відсікти тих, хто отримує мінімальну зарплату. З нового року вона збільшена в два рази до 3200 гривень, але якщо б продовжували вважати середню зарплату за рік, то за рахунок минулого року багато громадян все одно претендували б на субсидії.

При цьому субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде призначатися, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

7. Збільшили субсидії для непрацездатних

Для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних громадян, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається субсидія.

Наприклад, якщо в будинку проживають непрацездатні люди, то соціальна норма для розрахунку допомоги збільшиться з 49 квадратних метрів до 75 квадратних метрів.

8. Субсидії для тих, хто проживає в садовому будинку

Раніше люди, які проживали в садових будинках або дачних кооперативах і оплачували комунальні послуги, не могли претендувати на субсидії, оскільки не були офіційно зареєстровані.

Наразі ж мешканці садових будинків або дачних кооперативів також зможуть оформити субсидію. Правда, фінансуватися вона буде з місцевих бюджетів в яких, як відомо, хронічно немає грошей.

Що все це означає?

За словами експертів, нові нормативи дозволять державі заощадити на субсидії. А ось населенню, навпаки, заощадити не вдасться.

По-перше, субсидія покладена тільки тим українцям, які віддають за комуналку більше 15% (приблизно) від свого доходу. А після підвищення мінімальної зарплати в два рази (до 3200 грн) офіційний дохід українців зріс, і тепер багато сімей вже не підпадають під показник в 15%. Тому знижку на ЖКГ після опалювального сезону у таких сімей можуть забрати. Для цього, як писалося вище, і введена норма про розрахунок доходу для субсидій за чотири місяці, а не за рік.

По-друге, субсидії нараховуються на основі соціальних норм споживання, які уряд зменшив з 1 травня. Чим нижче норма споживання, тим менше уряду потрібно надавати коштів громадянам на оплату житлово-комунального господарства.

«У бюджеті немає грошей в потрібному обсязі на реальну компенсацію теплокомуненерго субсидій», - зазначає політичний аналітик Дмитро Корнійчук.

За його словами, паралельно зі зниженням соцнорм для отримання субсидій, були знижені коефіцієнти для визначення розміру субсидій. «І це при тому, що органи соцзахисту і так максимально занижують розмір субсидій при наявності в будинках теплолічильників. Тобто - розміри субсидій стануть істотно менше », - прогнозує експерт.

До чого призведуть нові правила отримання субсидій?

На думку Землянського, нові правила отримання субсидій з 1 травня 2017 року направлено на загальне скорочення витрат уряду по субсидіях, одержувачів яких після всіх підвищень тарифів стає дуже багато.

«І скорочення соціальних норм, і списання з рахунків переплати, і скасування субсидій для боржників - все це свідчить про курс Кабміну на скорочення субсидій», - пояснює Землянський.

В цьому році, за підрахунками Кабміну, кількість субсідіантов в Україні збільшиться до дев'яти мільйонів сімей (всього в країні зареєстровано 15 мільйонів домогосподарств). Тому не дивно, що Кабмін шукає всілякі шляхи заощадити на виплатах і відсіяти одержувачів субсидій.

Але наскільки ефективна буде ця стратегія?

«Так, заощадити уряду дійсно вдасться. Але ж держава спочатку ставило за мету не заощадити на виплатах, а скоротити споживання і більш ефективно використовувати наявні ресурси. А виходить все з точністю навпаки - ніякого стимулу у людей для економії більше немає. Якщо переплату за ЖКГ при споживанні менше норми все одно просто спишуть з їхніх рахунків, сенс їм економити на споживанні? Все одно і так і так втратять гроші. Будуть навпаки споживати по повній, щоб вписатися в норму », - прогнозує Землянський.

Уряд, тим часом, опрацьовує нові ініціативи щодо скорочення субсидій. Так, зараз міністерство фінансів готує законопроект «Про верифікації». Якщо документ ухвалять, перевіряти субсідіантов будуть по-новому. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в «чорний список» Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, інформація по ним перевіряється органами соціального захисту.