Події
11 травня 2017
В Україну із Росії назад повернуться ядерні відходи
Для будівництва сховища радіактивних відходів у 2009 році був створений Державний фонд.
news-image

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що у наступному році в Україні буде побудовано сховище для радіоактивних матеріалів.

Інформує «Є!», з посиланням на informator.news.

“Ми маємо обов’язок забрати з Росії відпрацьовані радіоактивні матеріали. Їх раніше Україна відправляла на переробку та 20-річне зберігання до Челябінська. Термін повернення матеріалів кілька разів переносили через відсутність належної інфраструктури. Спочатку на 2016 рік, а згодом – на 2018-й”, – написав чиновник.

Міністр також нагадав, що для будівництва сховища осклованих радіактивних відходів у 2009 році був створений Державний фонд. Однак з 2010 та 2015 років законодавство зазнало змін. Фонд втратив можливість накопичувати кошти та розпоряджатися ними та фактично припинив своє існування.

“Сьогодні Кабінет Міністрів України відмотав плівку назад і схвалив законодавчі та бюджетні зміни. Вони удосконалять фінансовий механізм щодо поводження з радіоактивними відходами та дозволять розпочати будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (РАВ)”, – повідомив Семерак, уточнивши, що йдеться про будівництво іншого об’єкту для зберігання саме вивезених свого часу радіаційних відходів до Росії.
Читайте також: Донбас може стати другою зоною відчуження
Читайте також: КНДР пригрозила ядерним ударом ще одній країні