Суспільство
12 травня 2017
В Одесі презентували книжку для незрячих дітей, написану учасником АТО
11 травня в Одеській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті №93 для сліпих і слабозорих дітей відбулася презентація двох книг сучасного дитячого автора Лоскота.
news-image

В Одесі сьогодні презентовано книжку для незрячих дітей, написану учасником антитерористичної операції Сергієм Лоскутовим (творчий псевдонім - Лоскот).

Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

11 травня в Одеській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті №93 для сліпих і слабозорих дітей відбулася презентація двох книг сучасного дитячого автора Лоскота.

Книги українською мовою «Великі собаки бояться маленьких дівчаток» і «Сім казок закрученого хвостика» надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Луї Брайля. Видання представили автор і виконавчий директор громадської спілки «Ліга організацій осіб з інвалідністю зору «Сучасний погляд» Олеся Перепеченко. Як зазначив Лоскот, в Одесі книжки шрифтом Луї Брайля представлено вперше в Україні. Він уточнив, що книжка «Великі собаки бояться маленьких дівчаток» вже видана українською, російською, англійською мовами, планується китайською і болгарською.

Але найголовніше, відтепер ці книги можуть прочитати незрячі діти.

«Цікаво, що вперше такі діти прочитають нову книжку раніше від їхніх однолітків (зрячих – УНІАН). Поки плоскодрукарська книжка «Сім казок закрученого хвостика» чекає своєї черги на друк у видавництві, шрифтом Брайля ця книжка вже доступна для маленьких читачів», - сказала Перепеченко.

За її словами, зараз в Україні у спеціалізованих школах-інтернатах навчаються близько 800 незрячих дітей та 3300 слабозорих. До 2015 року великою проблемою для таких учнів було те, що книжки шрифтом Брайля практично не друкували.

Зараз основним завданням є мотивування незрячих дітей до читання. З цією метою названий вище громадський союз у 2017 році почав конкурс «Найкращий читач рельєфно-точкового шрифту за системою Л. Брайля». Захід проводиться у 4-х спеціалізованих школах Харкова, Львова, Одеси і Києва серед дітей молодшої вікової групи 2-5 класів, середньої вікової групи 6-8 класів і старшої вікової групи 9-12 класів. Лоскутов розповів УНІАН, що рік служив у зоні АТО.

«Воював у складі 72-ї окремої механізованої бригади, виходив з оточення... почав Писати на війні, щоб не збожеволіти і не втратити себе», - сказав він.

 Довідка: Сергій Лоскот народився 14 вересня 1970 року в Узині Київської області. Закінчив Київський національний архітектурний факультет університету будівництва і архітектури за спеціальністю «Мистецтво».

Читайте також:На Донбасі з’явилась нова зона відчуження (відео)