Події
15 травня 2017
Відсьогодні в Україні запрацює перший онлайн-реєстр порятунку об’єктів культурної спадщини
Онлайн-реєстр - це інтерактивна мапа культурно й соціально значимих об’єктів, що потребують негайної допомоги.
news-image

З 15 травня 2017 року в Україні з’явиться перший онлайн-реєстр порятунку об’єктів культурної спадщини, передає «Є!» із посиланням на Art Ukraine Foundation.

 

Онлайн-реєстр sosfuture.com.ua - це інтерактивна мапа культурно й соціально значимих об’єктів, що потребують негайної допомоги та водночас “народна Вікіпедія”.

Онлайн-реєстр матиме вигляд інтерактивної карти, на якій позначено замки, палаци, бібліотеки, центри дитячої творчості, сільські клуби, спортивні й музичні школи та інші об’єкти в незадовільному стані ― з фото, історією та описом. Користувачі матимуть доступ до пошуку за назвами об’єктів, а також можливість додати об’єкт самостійно.

Проблематику всіх об’єктів, нанесених на інтерактивну мапу, висвітлено учасниками ініціативи #SOSмайбутнє, що проходить у соціальних мережах. У так званій «громадській інвентаризації» об’єктів соціального значення взяли участь понад 2 тис. небайдужих, котрі привернули увагу до сотень пам’яток культури, сільських клубів, занедбаних спортивних майданчиків. На момент запуску онлайн-реєстру на карту буде нанесено перші 100 з них ― ті, стан яких викликає найбільше занепокоєння.


Перший етап запуску онлайн-платформи www.sosfuture.com.ua заплановано на 15 травня.

Наступний етап ― розширення функціоналу можливостями краудфандингу. Кожен користувач зможе фондувати (фінансово підтримати) реконструкцію того чи іншого об’єкту. До проекту буде залучено експертів у галузі економіки, права та історико-культурної спадщини. Увесь процес відтворення соціокультурної сфери передбачено абсолютно прозорим ― завдяки регулярній публічній звітності.

Третій етап має бути найскладнішим, оскільки передбачає створення ПОРТАЛУ ДОБРИХ СПРАВ ― потужного веб-ресурсу, створеного на базі реєстру. В основі ПОРТАЛУ ДОБРИХ СПРАВ ― концепція краудсорсингу та краудфандингу, де волонтери, населення, меценати, міжнародні донатори зможуть разом, спільними зусиллями та коштом, відновлювати занедбані державою об’єкти.

Читайте також: Курс валют на 15 травня
Читайте також: Джонні Депп зіграє головну роль у фільмі про засновника компанії McAfee