Політика
16 травня 2017
Шуфрич пояснив, чому в Україні не можна забороняти георгіівську стрічку
Нардеп вважає, що влада "використовує кольори", щоб відволікати увагу людей від зубожіння, в якому вони опинились.
news-image

 Під час брифінгу у парламенті народний депутат від Опоблоку Нестор Шуфрич висловився проти прийняття законопроекту 2987, в якому йдеться про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської стрічки, передає кореспондент «Є!»

"Я назву вам декілька прізвищ - Ілля Безбородько, Петро Котляревський - це відомі українці, які були нагороджені орденом Святого Георгія, і які вписали свої імена в історію військової справи. Ще можна назвати прізвища десятків українських військових, які за свою хоробрість були нагороджені в кінці 18 та у 19 столітті відповідними орденами. Хочу сказати, що українські козаки були нагороджені хрестами за те, що захопили та приєднали Крим, а потім за те, що захищали Крим та Севастополь під час Кримської війни в другій половині 19 століття.

Під час Великої Вітчизняної війни ( так у спікера - ред.) георгіївська стрічка була надана Ордену Слави, який був виключно солдатським орденом. Георгіївська стрічка була надана медалі, назва якої - "За перемогу над фашистською Німеччиною".

Всі, кому за тридцять, жили із плакатами, де була гвоздика та георгіївська стрічка з Орденом Великої Вітчизняної війни. Це наша історія і ми маємо нею пишатись. Чому ми маємо зрікатися історії тільки тому, що хтось окремі кольори історії використав на свій розсуд?" - наголосив нардеп.


На думку нардепа, сьогодні влада "використовує кольори", щоб відволікати увагу людей від зубожіння, в якому вони опинились.

"Сьогодні влада використовує боротьбу із георгіївською стрічкою для того, щоб люди забули, що живуть у шість разів бідніше, ніж три роки тому", - підсумував нардеп.

Нагадаємо, сьогодні до порядку денного внесений проект Закону України  «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки». Ініціатором законопроекту є народний депутат України Антон Геращенко. 

Як йдеться в тексті законопроекту, "з 2014 року стрічка використовувалась так званими «силами самооборони Криму» та проросійськи налаштованими сепаратистами на території України і стала символом сепаратизму в Україні.
Сьогодні стрічка активно використовується на Сході країни бойовиками для розпізнавання «свій-чужий». Георгіївська (гвардійська) стрічка стала символом російської окупації та агресії.
Це призвело, зокрема, до відмови використання георгіївської (гвардійської) стрічки під час святкування Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги у 2015 році в Україні. Таким же чином зробили сьогодні більшість країн колишнього СРСР". 

Читайте також: Відтепер за георгіївську стрічку можуть стягнути штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів
Читайте також: Березюк повідомив про побиття депутата від «Самопомочі»
Читайте також: Нардепи позбавили Артеменка депутатських повноважень