Політика
16 травня 2017
Відтепер за георгіївську стрічку можуть стягнути штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів
Нардепи прийняли відповідні доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення.
news-image

Сьогодні на засіданні парламенту нардепи підтримали законопроект «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки», передає кореспондент «Є!»

"За" проголосували 244 нардепи, утримались - 15, проти - 0.

Відтепер глава 14 Розділу ІІ Кодексу України про адміністративні правопорушення буде доповнена статтею 1733 такого змісту:

«Стаття 1733. Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки

Публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення"

Якщо дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то порушник може заплатити штраф від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Крім того, передбачений адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Ініціатором законопроекту є нардеп Антон Геращенко. Як він зазначив під час виступу на трибуні Верховноі Ради, виключенням є нагороди ветеранів Другої світової війни, музейні експозиції тощо. Щодо них штрафні санкції застосовуватися не будуть. 
Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, з 2014 року стрічка використовувалась так званими «силами самооборони Криму» та проросійськи налаштованими сепаратистами на території України і стала символом сепаратизму в Україні.
Сьогодні стрічка активно використовується на Сході країни бойовиками для розпізнавання «свій-чужий». Георгіївська (гвардійська) стрічка стала символом російської окупації та агресії.
Це призвело, зокрема, до відмови використання георгіївської (гвардійської) стрічки під час святкування Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги у 2015 році в Україні. Таким же чином зробили сьогодні більшість країн колишнього СРСР.
Пропозиції заборонити використання георгіївської (гвардійської) стрічки та запровадити юридичну відповідальність за її пропаганду сьогодні розглядається парламентами Латвії та Молдови.

Читайте також: Березюк повідомив про побиття депутата від «Самопомочі»
Читайте також: Нардепи позбавили Артеменка депутатських повноважень