Політика
18 травня 2017
Патріарх Кирило - одна з найбільших постатей в історії людства, а Філарет закликає до війни - Вадим Новинський
На думку нардепа, законопректи, за які голосуватимуть сьогодні у Раді, можуть привести до громадянських конфліктів.
news-image

Два законопроекти, що сьогодні розглядатимуться у парламенті, є антицерковними та антиукраїнськими. Про це повідомив під час брифінгу у Верховній Раді нардеп від "Опоблоку" Вадим Новинський, маючи на увазі законопроект 4128 про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" та законопроект 4511 про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором, повідомляє кореспондент «Є!»

Нардеп вважає, що вперше за всю історію незалежності церкву хочуть поставити під контроль держави та "повернути Україну до соціалістичного табору, коли держава повністю контролювала православну церкву".

"Зокрема, у законопроекті 4511 передбачається поставити під контроль єдину в державі канонічну церкву - Українську православну церкву, щоб архієреї призначалися на свої посади тільки за погодженням із державою. Це суперечить Конституції, згідно з якою держава відділена від церкви. Церква не підконтрольна державі, і держава не має права втручатися у церковні справи", - наголосив Новинський.


На його думку, цими законопроектами порушується один з базових принципів демократії про свободу віросповідання та свободу совісті.

"Все це викликало негативний резонанс серед віруючих. По всій країні збиралися підписи до депутатів із вимогою відхилити ці законопроекти та не розглядати їх у залі парламенту. Було зібрано 200 тис. підписів. Попри це, проект сьогодні є у порядку денному", - повідомив депутат.

У бесіді із журналістами пан Новинський зауважив, що фракція "Опоблоку" буде голосувати проти цих законопроектів. Він вважає, що після іх прийняття у країні може виникнути конфлікт на релігійному ґрунті.

"Йдеться фактично про те, щоб узаконити рейдерство у церковній сфері на користь Київського патріархату - це законопроект 4128. За останні три роки було захоплено 46 храмів та приходів Української православної церкви та передано Київському патріархату. Поступово суди все повертають на місце. І наразі народні обранці хочуть зробити так, щоб рейдерство було законним. І це буде масовий захват храмів, звичайно, віруючи будуть чинити опір, будуть конфлікти. Хіба нам не потрібен мир у країні?" - запитав Новинський.


Крім того, він зауважив, що журналістам "не варто повторювати брехню про те, що патріарх Кирило налаштований проти України, або виступає за війну в Україні".

"Подивиться всі виступи патріарха Кирила за останні три роки. Почитайте, що він говорить про війну. А ось так званий патріарх Філарет - постійно закликає до війни та називає Українську православну церкву (МП) ворожою церквою. Він закликає то війни та помсти й просить зброю в інших держав. А патріарх Кирило - одна з найбільших постатей в історії людства", - вважає Вадим Новинський.
Читайте також: Не обов'язково носити вишиванку, головне - щоб ці вишиті мотиви були у кожного в серці - Сергій Мельничук