Події
19 травня 2017
На Землі розпочалась нова геологічна епоха
З 1950 року температура на Антарктичному півострові почала підвищуватись приблизно на півградуса за кожне десятиліття
news-image

Через глобальне потепління на планеті Антарктика почала стрімко покриватись мохом. Вчені не виключають, що скутий льодами континент, ймовірно, «швидко зміниться, що призведе до масштабних змін» в ландшафті цього регіону".

Інформує «Є!», з посиланням на znaj.ua.

Ті, хто сумнівався в глобальному потеплінні, повинні взяти до відома, що екосистема Антарктики та інших віддалених регіонів Землі вже реагує на антропогенні зміни клімату. Про це пише The Independent, посилаючись на висновки фахівців.

За словами вчених, з 1950 року температура на Антарктичному півострові почала підвищуватись  приблизно на півградуса за кожне десятиліття. Це набагато швидше, ніж в середньому на планеті. Геологи з університетів Ексетера і Кембриджа з'ясували, що темпи зростання моху в Антарктиці з 1950 року перевищували норму в чотири-п'ять разів.

Ці зміни  настільки серйозні, що вчені пропонують зробити 1950 рік відправною точкою нової геологічної епохи -  антропоцену. Цим терміном називають геологічну епоху, в якій рівень людської активності відіграє істотну роль в екосистемі планети.

Про те, що на Землі запанував антропоцен, вчені зійшлися в думці на 35-му Міжнародному геологічному конгресі, який пройшов минулого року в Південній Африці.  На конференції вдалося узгодити початок антропоцену з міжнародним Союзом геологічних наук. Тоді її позначили кінцем 1940-х років. Тепер, швидше за все, початковою датою епохи визнають  1950 рік і антропоцен увійде в підручники.

Читайте також: Вибухонебезпечно!: Під Києвом на Тарасівському сміттєзвалищі активно виділяється метан (відео)
Читайте також: Синоптики знову обіцяють заморозки по всій Україні