Суспільство
20 травня 2017
Проросійські бойовики блокують відновлення цивільної інфраструктури на Донбасі – штаб АТО
Українська сторона надала гарантії безпеки у 39-х випадках, бойовики – лише у двох.
news-image

Проросійські бойовики систематично блокують відновлення цивільної інфраструктури вздовж лінії розмежування на Донбасі. Про це повідомив прес-центр штабу антитерористичної операції у Facebook із посиланням на українську сторону Спільного центру з координації та контролю, передає «Є!».

У травні керівники підприємств Донбасу, що потребують ремонту або обстеження, надіслали 41 заявку на дозвіл для проведення відновлювальних робіт. Українська сторона надала гарантії безпеки у 39-х випадках, бойовики – лише у двох.

Це дає підстави стверджувати про незацікавленість керівництва окупованих районів Донецької та Луганської областей у забезпеченні екологічної безпеки регіону, а також відновленні інфраструктури Донбасу, – наголосили у Спільному центрі.

У списку об'єктів, які потребують відновлення, ремонту або обстеження,– фенольний завод у Новгородському, "Бахмутський аграрний союз" у Новолуганському, газорозподільна станція в Мар'їнці, водовід, що забезпечує технічною водою Авдіївський коксохімічний завод, водопровід Горлівка–Торецьке.

На фенольному заводі, на території, підконтрольній уряду України, вже давно необхідно провести роботи з посилення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача. У разі її руйнування значна кількість шкідливих речовин, що містять фенол, сірчану кислоту і нафтопродукти, можуть потрапити до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним із небагатьох джерел питної води для всієї Луганської області, – йдеться в повідомленні.

Аналогічна ситуація склалася з дамбою ставка-накопичувача стічних вод свинарського господарства "Бахмутський аграрний союз".

Затримка з ремонтом обох об'єктів може привести до екологічної катастрофи та спалаху інфекцій, – уточнили у прес-центрі.