Світ
22 травня 2017
Влада Каталонії оголосить про незалежність, якщо Мадрид не дозволить провести референдум
Сепаратисти розглядають дві дати для можливого референдуму: 24 вересня та 1 жовтня.
news-image

Влада Каталонії хоче оголосити про незалежність автономії негайно в односторонньому порядку, якщо уряд Маріано Рахоя не дозволить провести референдум про вихід зі складу Іспанії. Про це повідомила газета El Pais, передає «Є!»

За інформацією видання, у каталонського керівництва вже готовий проект закону, метою якого є розрив з піренейським королівством.

"Якщо іспанська держава перешкодить проведенню референдуму, цей закон набере чинності в повному обсязі і відразу ж, як тільки парламент (регіону) встановить цю перешкоду", - йдеться в проекті.

У разі організації плебісциту влада автономії збирається винести на нього наступне питання:

"Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною від Іспанії державою?"

Сепаратисти розглядають зараз дві дати для можливого референдуму: 24 вересня і 1 жовтня поточного року.

Проект закону також передбачає, що при виході зі складу королівства Каталонія, яка "перетвориться" на парламентську республіку, залишиться частиною Євросоюзу.

Глава автономії Карлес Пучдемон збирається виступити 22 травня в мерії іспанської столиці, де востаннє запропонує Мадриду узгодити умови плебісциту. Раніше заступник голови уряду, міністр територіального управління країни Сорайя Саєнс де Сантамарія сказала, що влада Іспанії запрошує главу Каталонії обговорити його пропозицію по референдуму в Генеральних кортесах (двопалатний парламент). Пучдемон в свою чергу заявив, що спочатку уряди автономії та Іспанії повинні досягти консенсусу з даного питання.

"Ми готові вести переговори за умовами референдуму і в разі досягнення угоди передати його на розгляд двох парламентів", - зазначив Пучдемон.


Каталонія - автономне співтовариство на північному сході Піренейського королівства. В останні роки в регіоні значно посилилися сепаратистські настрої. 6 жовтня минулого року парламент області схвалив резолюцію про проведення плебісциту про вихід зі складу Іспанії до вересня поточного року. Слідом за цим конституційний суд королівства анулював дію даного документа.

У Конституції Іспанії відсутні статті, що дозволяють автономній області провести референдум без узгодження з центральним урядом і оголосити про незалежність в односторонньому порядку.

Читайте також: У Львові за ніч згоріло п'ять автомобілів (фото)
Читайте також: Київські хлопці проникли на ЧАЕС із метою екстремального туризму.