Світ
22 травня 2017
«Прокляття предків»: вкрадені артефакти все частіше повертаються в італійські Помпеї
Все більше і більше туристів, які вирішили привласнити шматочок Помпеї на пам'ять, повертають украдені артефакти.
news-image

Тисячі артефактів, викрадених з розкопок Помпеї сотнями туристів, що побували в сумнозвісному давньоримському місті, починаючи з 60-х років, почали повертати поштою в Італію, передає «Є!»

Як стверджують нові власники артефактів, що незаконно їх привласнили,  перебуваючи на відпочинку в Італії, вся справа - в «проклятті розкопок». За їх словами, з часів появи заповітного сувеніра у них вдома, їм катастрофічно не щастить.

Про це розповів генеральний директор автономного управління археологічної зони Помпеї Массімо Осанна, який  почав замислюватися про організацію виставки повернутих артефактів.

Кожну з археологічних знахідок, яка повернулася в Помпеї, супроводжує лист з описом невдач, що сталися з її володарем після крадіжки.

За останні п'ять років в управління повернулися сотні осколків мозаїчної плитки, декоративні раковини, монети, вулканічні камені, уламки матеріалу і каміння, віднесені в кишенях і сумках туристів ще багато років тому.

Читайте також: Померла одна з чотирьох депутатів, що в 1968-му голосували проти розміщення радянських військ у Чехословаччині