Політика
27 травня 2017
На саміті НАТО Трамп підтвердив, що Росія - загроза для США
Під час міні-саміту НАТО, який відбувся 25 травня в Брюсселі, Трамп фактично нав'язав Альянсу свій порядок денний.
news-image

На саміті НАТО європейські країни не почули від Дональда Трампа чіткого підтвердження прихильності США 5 статті Вашингтонського договору щодо створення НАТО, тобто що атака на одного члена Альянсу – це атака на всю організацію. Водночас Трамп підтвердив, що США розглядають Росію як загрозу для себе.

Таку думку сайту "24" висловив політичний аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

За його словами під час міні-саміту НАТО, який відбувся 25 травня в Брюсселі, Трамп фактично нав'язав Альянсу свій порядок денний. Президент США виконав своє головне завдання – донести до союзників свою незадоволеність тим, що європейські країни не витрачають на оборону 2% ВВП. При цьому Трамп не задекларував прихильності 5 статті Вашингтонського договору щодо створення НАТО.

Склалася парадоксальна ситуація. Країни Східної Європи, серед яких, приміром, Польща і Естонія, вже витрачають на оборону 2% ВВП, а Литва і Латвія планують вийти на цей показник в 2018 році. Тому, звичайно, ці країни хотіли б отримати чітку відповідь від США, що напад на одну з них розцінюватиметься, як напад на всіх і вони отримають захист. Натомість Трамп зосередився на загрозі з Півдня, боротьбі з тероризмом, – говорить Бєлєсков.

Водночас, на думку експерта, рішення НАТО про приєднання до кампанії проти "Ісламської держави" – більше символічний крок. Тому що на практиці якісно нової участі не буде, оскільки раніше генсек НАТО Йенс Столтенберг чітко сказав, що виключається будь-яка участь Альянсу в бойових операціях.

При цьому Микола Бєлєсков не погоджується з думкою про те, що питання Росії для НАТО відійшло на другий план, як про це радісно повідомили росЗМІ. Експерт зауважив, що Трамп у своїй промові зазначив про загрозу Росії і східного флангу.

Трамп наголосив навіть не про виклик, а саме про загрозу Росії. А це інший рівень сприйняття. Хоча для Трампа слова "виклик" і "загроза" можуть бути взаємозамінними поняттями, – говорить політолог.

Як підкреслив Бєлєсков, щодо Росії красномовніше говорять конкретні дії НАТО і США зокрема.

"В бюджеті США на наступний рік на європейську ініціативу гарантування безпеки – тобто посилення військової присутності в Європі адміністрація Трампа просить виділити рекордні 4,8 мільярда доларів. Це на 41% більше, ніж було вділено в 2017 році. Тому ці плани свідчать зовсім про протилежне. Для НАТО ситуація з Росією жодним чином не змінилася", – наголосив Микола Бєлєсков.
Читайте також: Брат манчестерського терориста розповів, що смертник виготовив бомбу по відео ІДІЛ
Читайте також: В Одесі Порошенко відвідав весілля бійця АТО (відео)