Суспільство
28 травня 2017
Чубаров про повернення Криму: Це буде за нашого життя
Чубаров: Якби Росія і розпалася, ми, я думаю, не дуже шкодували б.
news-image

Крим повернеться до складу України набагато раніше, ніж на це розраховує Росія. Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України від блоку Петра Порошенка Рефат Чубаров, передає «Є!».

Я завжди і дуже впевнено кажу: це відбудеться набагато раніше, ніж цього хотіли б у Кремлі... Це буде за нашого життя. Ми повернемося до Криму – інакше й бути не може, – сказав Чубаров.

За його словами, можуть бути "різні варіанти" розвитку подій.

Якби і розпалася, ми, я думаю, не дуже шкодували б. Головне, щоб це було на благо їм самим, – розповів глава Меджлісу.

Він також уважає, що повернення півострова до складу України відбудеться дипломатичним шляхом.

Я бачу повернення Криму внаслідок не військових, а дипломатичних дій. Але розумію і те, що участь у майбутній долі Криму візьме ряд потужних гравців... Це США, Європейський союз, Туреччина, Україна, Росія. Грузія, Румунія, Болгарія. А чом би й ні? Це чорноморські країни... Вони всі матимуть різну вагу... Можливий великий перелік країн або навіть регіональних організацій, створених за іншою формулою. Той же ЄС або, скажімо, НАТО. І кожен із цих гравців оголошуватиме свої підходи, принципи. А деякі приводитимуть мотивацію, чому Крим має належати тій чи іншій країні. Мова йтиме про Україну і Росію, – сказав Чубаров.

За його словами, потужним інструментом у руках України залишається "право корінного народу на самовизначення".

Тільки в розпорядженні України є цей потужний важіль – право корінного народу на самовизначення. Ні в кого більше. І тому ми маємо бути готові до таких переговорів. У нашому арсеналі має бути схвалене власне українське право, норми українського законодавства. І тому ми говоримо про внесення змін і доповнень до Конституції України щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ми говоримо про ухвалення законів, які визначили б статус кримськотатарського народу в Україні, про закон щодо корінних народів у нашій державі, – заявив він.