Світ
29 травня 2017
Голова МЗС Чорногорії заявив про втручання Росії у внутрішні справи країни
Росія в останні два-три роки проводить політику сфер інтересу і виступає проти розширення НАТО.
news-image

Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дармановіч заявив, що Росія серйозно втрутилася у внутрішні справи республіки, намагаючись перешкодити наміру її влади вступити в НАТО, повідомляє «Є!» з посиланням на Тиждень.

"Росія відкрито втручалася в наші внутрішньополітичні питання, на що ми, звичайно, дивилися без схвалення. Росія в останні два-три роки проводить політику сфер інтересу і виступає проти розширення НАТО. Ми вирішили, що свої основні цілі ми будемо визначати самі, і були здивовані тим, наскільки сильно Росія втрутилася, і, звичайно, ми захищалися ", - сказав Дармановіч.

Він звинуватив Росію в тому, що деякі її "державні органи" нібито виявилися замішані у спробі держперевороту під час виборів в країні в жовтні минулого року, відкрито підтримавши опозицію, яка виступає проти вступу країни в НАТО.

"Наше членство в НАТО не спрямоване проти будь-кого, в тому числі Росії. Але, звичайно, ми не можемо погодитися з тим, що хтось вирішує, де нам бути. У нас є економічні відносини з Росією, яка не є нашим головним економічним партнером, входить в першу десятку. У нас було і ще є багато туристів з Росії, а російські інвестиції в нашу економіку показали себе неефективними ", - заявив глава чорногорського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, на початку листопада 2016 року прокуратура Чорногорії оголосила, що запобігла планам вбити прем'єр-міністра Міло Джукановича, яке готували "російські націоналісти". Ця ж група, за даними влади, збиралася "взяти штурмом" парламент країни. Як додає The Guardian, "змовники" планували проникнути в будівлю під виглядом поліцейських.

Згодом глава Ради безпеки Російської Федерації Ніколай Патрушев вибачився за спробу перевороту в Чорногорії і плани вбити прем'єр-міністра країни, до яких, ймовірно, причетні громадяни Росії.

Чорногорія офіційно приєднається до Північноатлантичного альянсу (НАТО) 5 червня, цей процес супроводжуватиметься листом-запрошенням від голови НАТО Йенса Столтенберга.