Польський мільярдер українського походження придбав компанію Polaroid
У 2017 році В’ячеслав Смолоковський посів 27 сходинку у рейтингу 100 найбагатших поляків від видання Forbes.
news-image

Один з найбільш відомих у світі фотобрендів Polaroid придбав польський мільярдер українського походження В’ячеслав Смолоковський, передає «Є!» із посиланням на Польське Радіо.

Смолоковський є польським підприємцем та інвестором українського походження. Він має акції в енергетичному, біотехнологічному секторах та в нерухомості. Його бізнес-партнером є Ґжеґож Янкілєвич. У 1990-х роках, керуючи компанією J&S, вони заробили свій статок на торгівлі нафтою. Сировину продавали також Польщі. У 2004 році J&S змінила назву на Mercuria Energy Group Limited. Нині це одна із найбільших у світі компаній, котра торгує нафтою. Тільки у 2013 році дохід Mercuria склав 112 млрд доларів. У 2014 році компанія за 3,5 млрд злотих придбала у банківського холдингу JP Morgan відділ, що займається нафтою. Від січня минулого року компанія працює також на китайському ринку.

У Польщі Смолоковський інвестує, передусім, у нерухомість: у Варшаві він збудував хмарочос Metropolitan. Через кіпрську компанію Cione Янкілєвич та Смолоковський інвестували в ексклюзивний спортивний клуб Sinnet у Варшаві.

У 2017 році Смолоковський посів 27 сходинку у рейтингу 100 найбагатших поляків від видання Forbes. Вартість його активів оцінюється у 1,07 млрд злотих.

В’ячеслав Смолоковський став власником контрольного пакета акцій компанії, котра, своєю чергою, є власником бренду Polaroid, колишнього лідера у сфері миттєвої світлини. Декілька років років тому син Смолоковського, Оскар, став власником останньої у світі фабрики фотоплівки Поляроїд. Саме завдяки ньому досі можна придбати «касети» для фотоапаратів, що дозволяють робити миттєві світлини старими моделями.

Сама компанія Поляроїд збанкрутувала в 2001 році, тоді контроль над нею перейшов до кредиторів. Декілька років тому вона почала поволі повертатися на ринок, виробляючи цифрові фотоапарати з можливістю миттєвого друку світлин.

Повернення Поляроїда, можливо, не є надто ефектним, але компанія виробляє та продає нові моделі фотоапаратів, відеокамер та різних аксесуарів до них. У 1980-1990-их роках компанія була синонімом сучасності, розкоші та поп-культури. Фотокамера, що друкує квадратні світлини, була мрією тисяч поляків. Однак її збила з ніг (як і Kodak) цифрова фотографія.

Читайте також: У Києві прорвало трубу з гарячою водою, фонтан досягнув 7-го поверху (фото)
Читайте також: «Розбив намет та обматюкав»: у Лисичанську депутат від «Самопомочі» напав на жінок-активісток від «Опоблоку»