Події
29 травня 2017
Українські діти стали частіше хворіти скарлатиною
Скарлатина - це гостра інфекційна хвороба, яку провокує специфічна бактерія, стрептокок групи А.
news-image

Колись цю недугу порівнювали з чумою. Адже, причепившись до жертви, скарлатина не відпускала. Часи змінилися, із появою антибіотиків вона перестала бути смертельною недугою. Але, як і раніше, небезпечні її наслідки. Своїми жертвами інфекція обирає переважно дітей. Захворюваність  серед них зростає.    

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

У чому специфіка цієї хвороби?  

- Скарлатина - це гостра інфекційна хвороба, яку провокує специфічна бактерія, стрептокок групи А, - пояснила Олена Левицька, лікар-епідеміолог міського відділу обласного лабораторного центру МОЗУ.

- Вона вражає, як правило, дітей від 5 до 15 років. Інфекція чіпляється передусім до дітей, які часто застуджуються, що й не дивно, адже віруси ослаблюють імунітет.   Джерелом інфекції є люди, хворі на скарлатину, а також носії стрептококу. Наприклад, хворі із хронічним тонзилітом, у яких бактерія-збудник "прописался" у порожнині носа і глотки. Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом, а також через посуд, рушники, іграшки чи ранки на шкірі. Якщо в сім'ї є  дорослі, хворі на хронічний тонзиліт, і маленькі діти, то малюки - у групі ризику.  

- Як проявляється скарлатина?   - В організмі стрептокок розмножується, виділяючи у кров отруту - еритоксин. Приблизно за тиждень (інкубаційний період може тривати довше або менше) з'являються перші симптоми недуги: висока (до 40"С) температура, біль у горлі, шия і верхня частина тіла вкриваються дрібною червоною висипкою, яка швидко поширюється. Власне, за цей характерний колір хворобу і назвали скарлатиною (від латинського scarlatum — яскраво-червоний). Яскраво-малиновим стає і язик хворого.  

Згодом шкіра на обличчі, кистях і стопах вкривається дрібними лусочками, а на 7 -- 14-й день на кінчиках пальців рук і ніг починається характерне лущення великими пластинками. Однак це ще не фінал хвороби. Вона небезпечна ускладненнями — ураженням серця і нирок. Тому так важливо з перших днів розпочати правильне лікування -- хворим призначають антибіотики, щадну дієту, ліжковий режим.   - Висипка на шкірі, висока температура, біль у горлі — такі симптоми доволі поширені. Чи різниться скарлатина від, наприклад,  кору, ангіни чи алергії якоюсь дуже характерною ознакою?  

- Досвідчений лікар не помилиться з дігнозом. Фахівці орієнтуються і на так званий носогубний трикутник — при скарлатині ця ділянка залишається блідою на тлі обличчя, вкритого червоною висипкою.   Утім скарлатина може перебігати й атипово - з невисокою температурою і майже без висипання. Тому при першій підозрі на неї  хворому призначають лабораторну діагностику — загальний аналіз крові. Завдяки цьому визначають ознаки бактеріальної інфекції.

Читайте також: Кияни отруїлись рибою із супермаркету: одна людина померла від ботулізму
Читайте також: В Броварах чоловік потрапив в реанімацію через отруєння рибою із супермакета (відео)