Суспільство
1 червня 2017
Соратник терориста Стрєлкова отримує підвищену пенсію з українського бюджету
Анатолій Хмельовий в минулому був народним депутатом, тому має право на високу депутатську пенсію.
news-image

Колишній депутат Слов'янської міської ради від КПУ Анатолій Хмельовий, який навесні 2014 року підтримав російських бойовиків Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), а влітку разом з ним втік зі Слов'янська на територію, підконтрольну "ДНР", до сих пір отримує депутатську пенсію з бюджету України. Таку інформацію надав Пенсійний фонд України у відповідь на депутатський запит Ігоря Луценка, який той надіслав на прохання редакції "Четвертої влади". Журналістам Пенсійний фонд будь-яку інформацію щодо Анатолія Хмельового у відповідь на офіційний запит надавати відмовився, передає «Є!» із посиланням на "Четверту владу".

Анатолій Хмельовий в минулому був народним депутатом ВР II і III скликань. До парламенту він обирався за списками КПУ і займав депутатське крісло з 1994 по 2002 рр. На цій підставі, як колишній український парламентарій, Хмільовий має право на високу депутатську пенсію. Середній розмір таких пенсій за офіційними даними в 2017 році склав 15 152 грн.

Таким чином, активний сепаратист, який займався організацією антиукраїнського референдуму в Слов'янську, і пособник російських бойовиків Ігоря Гіркіна за останні три роки отримав з українського бюджету близько півмільйона гривень.

Гроші перераховуються Хмельовому на рахунок в банку. Цікаво, що міністр соціальної політики Павло Розенко в 2016 році неодноразово заявляв, що люди, які постійно проживають на непідконтрольній території, не мають права на пенсії. Однак, комуністу Хмельовому, який не виїжджає в Україну з ОРДЛО, держава продовжує виплачувати гроші.

Після захоплення Слов'янська загоном росіян в квітні 2014 року, перший секретар міськкому КПУ і депутат міськради Анатолій Хмельовий став співпрацювати з загарбниками. 30 квітня разом з групою інших депутатів міської ради Хмільовий організував позачергову сесію і відсторонив від влади мера міста Нелю Штепу.

Після цього Хмільовий очолив так звану "координаційну раду" міста і постановив виділити приміщення для так званій"самообороні Слов'янська". У період окупації міста Хмільовий займався організацією незаконного референдуму "ДНР", виступав від імені бойовиків на місцевому телебаченні, а також активно допомагав бойовикам Стрєлкова-Гіркіна.

Після того, як українська армія зачистила місто від незаконних формувань, Хмільовий разом з людьми Гіркіна виїхав до Донецька, де займався створенням так званої "компартії ДНР" і став її другим секретарем.

У 2016 році Хмільовий від імені компартії "ДНР" направляв депутатам російської Держдуми звернення, в якому просив визнати незалежність "ДНР".

«У зверненні ми закликаємо Росію визнати нашу самостійність, після чого, як то кажуть, нам стане легше дихати. Місцева промисловість зможе в повній мірі почати працювати на благо "республіки" та її громадян», - коментував Хмільовий свою ініціативу.


У квітні 2017 року російська газета "Московський комсомолець" розповіла про те, як Хмільовий організував в Макіївці зустріч бойовиків, які брали участь в бойових діях за Слов'янськ проти українських військових.

Читайте також: Український офіс Mail.ru закривають