Суспільство
1 червня 2017
Які овочі краще їсти сирими, хоча в Україні це не прийнято
Сирі кабачки чимось схожі на нежирне авокадо, тому вони відмінно підійдуть для легких овочевих салатів.
news-image

Дієтологи розповіли, які овочі можна їсти сирими, хоча у нас в країні це особливо і не прийнято. А даремно – саме в сирому вигляді вони зберігають максимальну користь.

Інформує «Є!», з посиланням на invaders.com.ua.

 1. Цвітна капуста

По-перше, кольорова капуста дуже корисна: в ній мало калорій, багато клітковини, вітамінів С і К, сульфорафана і холіну. Саме останній допомагає підтримувати структуру клітинних мембран і бере участь у виробництві ацетилхоліну – нейротрансмітера, який в чималому ступені впливає на здоров’я мозку і допомагає запобігти серйозним нейродегенеративним захворюванням (наприклад, хвороба Альцгеймера).
По-друге, сира цвітна капуста – це смачно. Вона чимось схожа на … звичайну білокачанну капусту. Добре її вимийте, розберіть на суцвіття, додайте хумус – і швидкий корисний перекус готовий.

2. Брокколі

Брокколі часто переварюють, і через це вона перетворюється в неапетитну зелену масу. А свіжа сира брокколі – хрустка і соковита. При термічній обробці вона втрачає частину вітамінів, наприклад вітамін С: якщо в 100 грамах брокколі міститься близько 90 мг вітаміну, то при варінні майже 40% пропадає.
Крім цього, брокколі містить калій, вітамін А, клітковину, фолієву кислоту і сульфорафан – важлива речовина, що може знижувати тиск, покращувати здоров’я серця і навіть боротися з раковими клітинами. Дослідження голландських вчених показало, що засвоюваність сульфорафана вище при вживанні сирої брокколі, ніж приготовленої.

3. Болгарський перець

Один середній болгарський перець містить приблизно 32 калорії і багато вітаміну С – майже 150% добової норми. При термічній обробці частина вітаміну руйнується, тому, якщо ви хочете отримати максимум користі від цього овоча, краще його їсти сирим. До того ж болгарські перці – відмінне джерело вітаміну В6, вітаміну E і магнію. Додавайте його в салати або використовуйте в якості перекусу з іншими овочами і дип-соусами.

4. Молоді кабачки

Сирі кабачки чимось схожі на нежирне авокадо, тому вони відмінно підійдуть для легких овочевих салатів. З молодих плодів можна зробити спагетті або конвертики для закуски.
Середній молодий кабачок містить близько 33 калорій, більше 2 грамів білка, 2 грами клітковини, вітамін А, вітамін С і калій – важливий елемент для функціонування всього організму.

5. Буряк

Буряк зазвичай асоціюється з борщем, вінегретом або максимум з салатом з запечених овочів. Але він добре підходить для салатів і в сирому вигляді. Просто натріть буряк, моркву і яблуко, додайте трохи лимонного соку і імбиру – і легкий салат з великою кількістю клітковини готовий.
Буряк багатий вітаміном С, калієм, марганцем і фолієвою кислотою (вітамін В9), яка допомагає імунній і кровоносної систем і підтримує репродуктивні функції організму.

6. Печериці

Ми знаємо, що печериці – це не овочі, але вирішили не відводити для них окремого списку.
Печериці, на відміну від лісових грибів, можна спокійно їсти сирими. Найпростіший варіант – додавати їх в овочеві салати і гарніри або їсти цілком, окропивши лимонним соком або соєвим соусом.

Мінімальна кількість калорій і багато вітамінів групи В, калію, магнію і рослинного білка роблять печериці незамінним інгредієнтом для вегетаріанців.

Читайте також: Українські волонтери висміяли місію ОБСЄ, придумавши нецензурну абревіатуру (відео)