Суспільство
2 червня 2017
Безвіз для українців: відмов у в'їзді буде чимало
Багато українців не цілком реалістично оцінюють можливості, які надає їм вільна межа з ЄС.
news-image

Уже з 11 червня в Україні почне працювати безвізовий режим з Євросоюзом, пише «Є!» з посиланням на Експрес.

Багато українців не цілком реалістично оцінюють можливості, які надає їм вільна межа з ЄС.  У прикордонників немає чітких рамок питань, які вони повинні задавати туристам при в'їзді в Шенген.

Але питання ці будуть жорсткими і спеціально сформульовані так, щоб знайти в словах туриста неправду і привід для відмови у в'їзді, запевняє відомий юрист Сергій Креймер.  

"До прикордонного контролю і вилову нелегалів там ставляться дуже серйозно. Жодна європейська країна не хоче під виглядом туристів роздобути собі нелегалів і нахлібників", - стверджує Сергій Креймер.

 Юрист міжнародної юридичної групи "Leman" Владислав Чуприна згоден, що відмов у в'їзді українці отримуватимуть багато - ставлячи при цьому в приклад Молдову, яка отримала безвізовий режим з ЄС у 2014 році.  

"За три роки після скасування шенгенських віз у в'їзді в Європу відмовили близько 5 тисячам молдаван. Відмов у випадку з українцями, думаю, теж буде чимало. Тому що, хоч офіційно це ніде не прописано, Європейський союз дуже побоюється напливу нелегалів і біженців з боку Україна. до того ж, не секрет, що транзитом через нашу країну йде багато контрабанди, і українська влада належним чином не контролює свої східні і північні кордони, так що в ЄС не хочуть сплеску злочинності. так що якщо прикордонник в чомусь засумнівається, він вас поверне, і оскаржити його рішення буде неможливо", - говорить Владислав Чуприна.

На кордоні вас попросять пред'явити бронь готелю, квиток в зворотний кінець із зазначенням точного місця перебування, документ, що засвідчує особу (паспорт), наявність достатніх коштів. Причому найкраще мати при собі готівку.  

"Виписку з рахунку можна підробити. У правилах огляду на кордоні прописано - враховувати тільки чеки або готівка. Якщо у вас картка, можуть попросити зняти в банкоматі певну суму. Але штука в тому, що багато банкоматів в Німеччині не приймають українські картки або видають тільки обмежену кількість коштів. Я особисто з цим стикався, коли мені потрібно було зняти 150 євро, а мені банкомат видав тільки 50 євро - це максимальний ліміт. Німецькі банки просто бояться, щоб гроші не крали з банкоматів. Тому надійніше всього - мати при собі кеш", - радить Креймер.

Крім цього, людина повинна чітко і виразно відповісти на всі питання поліції, пояснити мету своєї поїздки. Але навіть це не гарантує перетину кордону.   Особливо прискіпливо будуть допитувати одиноких молодих дівчат 18-25 років і чоловіків працездатного віку.  

"Перших - тому що відразу виникне підозра, що вони їдуть займатися проституцією, або ж з метою вдало вийти заміж за громадянина ЄС. Особливо, якщо вони їдуть по безвізу з країн - нечленів ЄС. А друге - тому що чоловіки це робоча сила, вони завжди в зоні ризику", - говорить Креймер.

Пильніше всіх, на думку експерта, будуть допитувати туристів з України німці, австрійці, бельгійці, голландці. Поляки будуть більш лояльними, тому що і самі живуть на транзит - з Польщі багато хто їздить на заробітки в інші країни ЄС.   Втім, у прикордонній службі Польщі вже прогнозують збільшення відмов у в'їзді українцям з початком "безвіза".  

Крім того, не секрет, що деякі українці планували по безвізу поїхати в Європу, щоб купити там машину і пригнати сюди. Але безвізовий режим діє тільки для приватних цілей: подивитися місто, пожити в готелі, погуляти, відпочити.

А купівля автомобіля - це комерційна мета. І для цього потрібна бізнес-віза.   Справа в тому, що мандрівники з Грузії не змогли пояснити мету своєї поїздки в Німеччину і чітко відповісти на питання поліцейського інспектора.

Готель вони не бронювали, тому що не планували залишатися в Дрездені на ніч, і зворотних квитків у них теж не було. Цього виявилося достатньо, щоб отримати бан в усій Шенгенській інформаційній системі (SIS).  

Іншими словами, якщо ви прилетіли з України в Чехію, а потім переїхали до Німеччини, то будьте готові до того, що в разі інтересу до вас німецької поліції ви повинні будете пояснити, навіщо ви приїхали і що збираєтеся робити далі, надавши всі можливі докази ваших слів. В іншому випадку - "бан".  

Якщо українець на сьогодні вже отримав статус біженця в Євросоюзі або подав документи і очікує підтвердження цього статусу, тепер його вишлють назад в Україну, стверджують експерти.   Владислав Чуприна пояснює:

"За логікою євробюрократів, якщо країні надають безвізовий режим з ЄС, вона автоматично визнається безпечної для життя, а значить, і біженців з неї бути не може. Тому ті, хто зараз знаходиться в ЄС за статусом біженця, швидше за все, буде переведений в статус нелегала, якщо заплатити в строк відведений безвізом термін перебування в ЄС (не більш як90 днів за півроку). і в такому випадку він буде депортований на батьківщину і отримає заборону на в'їзд до ЄС".

Якщо раніше багато українців виїжджали в ЄС нелегально з планом "як-небудь потім там зачепитися", то тепер, коли Україна отримала безвізовий режим, завдання ускладнюється.   Євросоюз вже з початку цього року посилив правила працевлаштування сезонних працівників з-за кордону.

Наприклад, раніше українці могли працювати в Польщі та низці інших країн ЄС протягом шести місяців без відповідних документів, лише за заявою роботодавця про намір доручити роботу іноземцю. Тепер же, щоб влаштуватися навіть на сезонний збір полуниці, доведеться отримувати дозвіл на роботу.

У Польщі таких дозволів за 2015 рік було видано трохи менш як 70 тисяч, що становить лише 9% від усіх зареєстрованих заяв.   Незважаючи на це, соціальні мережі вже кілька місяців рясніють рекламою на кшталт "Робота в Європі": українцям обіцяють легальну роботу і посвідку на проживання в ЄС, причому мало не в день початку безвіза. Люди масово залишають свої номери телефонів і навіть оплачують послуги посередників.

Експерти попереджають: це шахраї.   В Європі вже обпеклися на ліберальному ставленні до залучення робочої сили з країн третього світу, яка призвела ЄС до міграційного кризи. Тому тепер за спробами нелегального працевлаштування стежитимуть дуже жорстко.  

Але, природно, безвізовий режим відкриває можливості для українців за іншими напрямами, не пов'язаними з працевлаштуванням або з оформленням статусу біженця.иї   По-перше, це економія на туристичних поїздках. За експертними підрахунками, українці сукупно витрачали близько 60 мільйонів доларів на оформлення проїзних документів в європейські країни щорічно.  

Сергій Креймер вказує, що найбільше від безвізу виграють жителі Західної України.

"Їм буде зручно зі Львова, наприклад, з'їздити до Польщі на день-два, пошопилась і назад, з собою привезти сумку одягу. Завзятим мандрівникам від безвізу дійсно буде користь", - вважає він.

 Крім того, на думку експерта-міжнародника Олександра Сушка, безвіз дає сигнал європейським перевізникам, в тому числі лоукост, опановувати українським ринком.

"Безвіз тягне за собою усунення також транспортних перешкод і здешевлення квитків. Якраз зараз йде активний процес заходу в Україну дешевих авіаперевізників з Європи", - заявив він.

До того ж, безвіз - це велика іміджева перевага.  

Нагадаємо, після підписання Євросоюзом безвізового режиму для України черги на отримання біометричного закордонного паспорта не зменшуються.

Читайте також:Кримчанка отримала український біометричний паспорт

Читайте також:Громадяни України, які втекли в РФ з ідеологічних причин, штурмують українські дипустанови, щоб оформити біометричні документи